►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Грижете се за бебето според темперамента му

Бебето се ражда с определен характер или темперамент. Предлагаме един тест, с който можете да установите какъв тип бебче имате и съвети как да се грижите най-добре за него. Бебетата отговарят на 5 основни типа темперамент. Ето един кратък тест, който може да ви помогне да разберете от кой тип е вашето мъниче. Сложете го в поза по корем и го наблюдавайте. За това изберете широко, безопасно и приятно място, например на вашата спалня.


Грижете се за бебето според темперамента му
 • Нервното бебе – веднага ще се ядоса. Новата поза му е неудобна, не успява да си вдигне главата, въпреки че прави упорити опити и накрая започва да плаче ядосано и с цяло гърло.

Как да се грижите за него?

На вашето бебе му е доста трудно да се адаптира към промените и не му харесват изненадите. Доста е ревливо и особено, когато му се наруши режимът. Може да има затруднения със заспиването и често се върти в креватчето си. Но пък, когато успее да заспи, сънят му е здрав. Може да имате проблеми, когато се опитвате да заместите биберона с лъжичката. Уважавайте режима му, въвеждайте новите храни бавно и постепенно и имайте търпение. Вашето бебче е малко дръпнато, но след като веднъж приеме промяната, всичко си тръгва добре. Само му дайте малко време.

 • Уравновесеното бебе – ще започне да мрънка, но после веднага открива, че има свобода за движение и се успокоява, опитвайки се да се обърне.

Как да се грижим за него?

Това е идеалното бебе. Протестира, когато нещо не му харесва, но бързо се успокоява. Ако заплаче упорито, най-вероятно ще е от глад. То се адаптира добре към каквито и да е обстоятелства и промени в режима. Възползвайте се от това и предложете на вашето мъниче една пълноценна и разнообразна хранителна диета още от самото начало, когато започнете да го захранвате.

 • Спокойното бебе – няма изобщо да се ядоса, има голямо търпение. Задоволява се с промените, ако му дадете повече време може дори да заспи в тази поза.

Как да се грижим за него?

Това е едно мъниче, което няма да ви създава излишна работа. Неговото поведение в повечето случаи е предвидимо и стабилно. Задоволява се с повечето неща и когато плаче, има защо. Приема добре, ако например храненето закъснее малко. Обикновено не протестира, когато го слагате да спи и ако си изпусне биберона-залъгалка през нощта – дори не разбира, че това е станало. Често ще го виждате будно в креватчето си, гледайки доволно играчките, които сте закачили около него. Дори и да кротува самичко в креватчето си, не го оставяйте дълго така – все пак бебетата се учат и развиват, играейки с родителите си. Когато го захранвате, внимавайте с количеството храна, което му давате – благия му характер и това, че се примирява с всичко може да изиграят лоша шега на храненето му и да започнете да го прехранвате, което е еднакво лошо като това бебето да бъде недохранено.

 • Бебето с нисък тонус реагира доста пасивно на тази поза. Ако го сложите в поза по корем, то ще се опитва да си вдигне главата и, когато не успее, просто ще я обърне на една страна и ще заспи. Обикновено крайниците му са винаги отпуснати.

Как да се грижите за него?

Това мъниче е толкова отпуснато, защото мускулният му тонус е с ниски нива. Може да заспи навсякъде, във всякаква поза, включително и докато суче. Храни се сравнително малко и плачът му е слаб. Може в началото дори да покаже леко изоставане в психомоторното си развитие. Липсата на плач или други знаци, които показват нуждите му не значи, че то няма нужда от нищо: вашето бебе дори има нужда от повече сензорна и афективна стимулация в сравнение с останалите. Внимавайте и с прекалената стимулация – давайте я на бебчето на малки „дози”, защото иначе ще му е трудно да се концентрира, а и то се изморява по-бързо, отколкото едно активно бебе.

 • Бебето с висок тонус (напрегнатото бебе) – само на около 15 дни е възможно това мъниче, поставено в поза по корем, вече да прави опити да се придвижва с пълзене. Когато го вземете на ръце, започва да се върти, да се извива и да мърда постоянно.

Как да се грижите за него?

В леглото никога няма да го намерите в една и съща поза и на едно и също място. Много е вероятно още на един месец да започне да си задържа главата. Вашето мъниче е неспокойно, любопитно, постоянно в движение и трудно се отпуска заради повишения му мускулен тонус. Всички негови реакции са интензивни, плачът му също. Когато го кърмите, е нетърпеливо и постоянно рита с крака, затова обикновено поглъща въздух докато суче, а и защото го прави много лакомо. Трудно заспива, затова ще трябва да му помагате като му правите масаж, пускате му успокояваща музика и се отнасяте с него нежно и с търпение. Вашето мъниче не е от най-лесните за гледане, но пък екстремната му активност е много интересна и забавна.

Да не забравяме, че бебетата са доста непредвидими и реакцията на този тест може да е породена от настроението им в момента, така че ще трябва и други обстойни наблюдения преди да си направим извода какъв тип точно е нашето малко съкровище.

А ето и още един любопитен факт – оказва се, че темпераментът на нашето мъниче може да бъде определен и според начина, по който спи.

Характерът на бебето и неговият сън – имат ли връзка помежду си

Характерът на бебето и неговият сън – имат ли връзка помежду си

Deteto.info

Наблюдавайте как спи вашето мъниче и открийте какъв е характерът му според седемте най-важни отличителни черти. Когато го опознаете по-добре, ще можете да се грижите за него по-добре и точно според неговите индивидуални нужди.
Ако наблюдавате детето как спи и изобщо как прекарва нощта, какво се случва с биберона-залъгалка и как става сутрин, ще откриете много за неговия характер. Ето ги седемте черти на характера свързани със съня и поведението, произлизащо от него:

 • Неспокойното и любопитно дете се движи много в леглото, сменяйки постоянно позата си. Трудно си намира място и успява да си почине добре.
 • Спокойното дете едва се движи, нито пък се буди, когато залъгалката падне от устата му.
 • Детето интроверт спи по корем, гушнало възглавницата или плюшена играчка и с няколко залъгалки около себе си.
 • Детето екстроверт обикновено спи по гръб с разтворени ръце.
 • Страхливото дете покрива лицето си с юргана и спи сгушено в единия ъгъл на леглото със своята плюшена играчка. Много му е трудно да се раздели с биберона-залъгалка.
 • Разсеяното дете много често пада от кревата и си губи залъгалката постоянно.
 • Детето бунтар завършва нощта обърнато на обратно, тоест с главата надолу, там където трябва да бъдат краката му и с паднали на земята завивки.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни