►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Пол и гени на бъдещото бебе

Д-р Силвия Савова
Д-р Силвия Савова

акушер-гинеколог, СБАЛАГ Майчин дом - София, автор на книгата "Чакам бебе"

Вижте всички статии на Д-р Силвия Савова

Пол и гени на бъдещото бебе

Момче или момиче

Deteto.info

Полът на детето се определя в момента на оплождането. Майчината яйцеклетка съдържа само Х-хромозоми, докато при бащата половината сперматозоиди са с Х-хромозоми, а другите са с У-хромозоми. В зависимост от оплождането може да се получи момиче – ХХ или момче – ХУ.

На кого ще прилича бебето

На кого ще прилича бебето

Deteto.info

Един от най-любопитните аспекти на генетиката е свързан с начина, по който ще изглежда бебето. Каква е възможността да има сини очи или къдрава коса, дали ще има трапчинките на мама или нослето на тати – такива въпроси вълнуват много бъдещи родители. В зиготата се съдържат 46 хромозома – 23 от майката и 23 от бащата. Всеки хромозом носи точно определен ген, който след това ще прояви конкретна черта у бебето. При съчетаването на хромозомите в зиготата гените, отговорни за даден белег, ще се окажат
един до друг. От тях ще се прояви доминантният, а рецесивният ще остане в генотипа на бебето и има шанс да се прояви, ако срещне друг рецесивен ген от същия тип.
Рецесивни гени     Доминантни гени
Светли очи              Тъмни очи
Светла коса            Тъмна коса
Къдрава коса          Права коса

Наследствени болести

Deteto.info

През последните години се формира отделна медицинска специалност – Майчино-фетална медицина. Изработиха се множество скринингови системи, които имат задачата да откриват ранните разстройства в бременността или рисковите ситуации (факторите, които застрашават нейното развитие, състоянието на плода или това на майката). Следователно тази част от рисковото население трябва да бъде открита през ранните срокове на бременността. Като типичен пример за предконцепционно третиране е лечението на диабета у жените преди забременяването. Когато във фамилията на младото семейство има болест или състояние с възможен наследствен характер, двойката трябва да се обръща към специалисти генетици.
Наложителна е консултацията, когато:

  • Един от родителите принадлежи към етническа група, в която често се срещат някои наследствени болести (сърповидно-клетъчна анемия);
  • Някой от родителите е с доказана наследствена болест;
  • Някой от родителите има хронично заболяване;
  • Майката е хронична наркоманка;
  • Майката е над 35-годишна възраст;
  • Има хабитуално загубване на бременността;
  • Има доказани хромозомни аномалии;
  • Има дете починало в неонаталния период, интраутеринно или с ретардации;
  • Има фамилна анамнеза за умствено изоставане;
  • Анамнеза за кръвнородствени бракове.

Засега се смята, че до 50–годишна възраст мъжът не носи повишен риск от хромозомни аномалии в потомството. Такъв риск се наблюдава след тези години. Доказано е, че над 55 години, мъжете носят риск за създаване на деца с Даун синдром. Напредналата възраст на мъжа е особено рисков фактор, когато съпругата е над 35-годишна възраст. Съществува възможност при по-възрастни мъже да възникнат нови единични генни мутации. Като резултат в потомството се явяват ахондроплазия, други сърдечни пороци, синдром на Marfin.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни