►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бременността - 10-те най-често задавани въпроса


Бременността - 10-те най-често задавани въпроса

1. КАК ДА СЪМ НАПЪЛНО СИГУРНА, ЧЕ СЪМ БРЕМЕННА

Deteto.info

Най-очевидният признак за наличие на бременност е липсата на менструален цикъл, но последното може да е и по друга причина, най-често психологична. Така че, първото нещо, което можете да предприемете, е да си направите тест за бременност. Има го във всички аптеки и можете да си го направите на спокойствие вкъщи, по всяко време на деня. Тези тестове се основават на съдържащ се в урината хормон, отделян още от първите дни след оплождането на чйцеклетката. Резултатът се вижда след няколко минути и се интерпретира много лесно (всяка опаковка с тест за бременност съдържа подробно упътване).


Чувствайте се красива през бременността си - прочетете цялата статия тук

Подготовка за постъпване в родилния дом - прочетете цялата статия тукДоколко може да се вярва на тези тестове? – ако следвате стриктно упътването на теста, може да му се вярва напълно. Тестовете за бременност засичат бременността още от първия ден закъснение на менструалния цикъл. Но все пак, ако направите теста прекалено рано може резултатът да не верен, така че за да сте 100% сигурни, отидете на преглед при гинеколог. Той ще ви направи преглед и кръвен анализ или ехография и така ще установи със сигурност вашето състояние. 

2. КАК ДА НАМАЛЯ РИСКА ОТ СПОНТАНЕН АБОРТ

Deteto.info

Още на първата консултация, вашият лекар ще ви зададе серия от въпроси за вашето гинекологично състояние до момента на забременяването и начина ви на живот, за да прецени дали имате рискова бременност. Лекарят ще ви даде важни инструкции за режима, който трябва да спазвате (хранене, хигиена и т.н.), за задължителните изследвания, които трябва да си направите и за задължителните консултации през деветте месеца на бременността ви.
Освен това, риск от спонтанен аборт винаги има. Той е често явление през първите 2 месеца. В по-голямата част от случаите, абортът се дължи на хромозомна дисфункция: процеса на оплождане на яйцеклетката се е развил неправилно.
Спонтанните аборти в по-късен етап на бременността (във второто тримесечие и след това) се случват много по-рядко и обикновено се дължат на аномалия на матката или в резултат на някаква инфекция. Ако спазвате точно заръките на лекаря и водите правилен и здравословен начин на живот, то поне ще сте сигурни, че правите всичко необходимо, за да намалите риска от спонтанен аборт.

3. КОГА ТРЯБВА ДА Е ПЪРВИЯТ ПРЕГЛЕД НА ЕХОГРАФ

Deteto.info

Първата ехография обикновено става в третия месец на бременността (ако не възникнат усложнения преди това). Тази първа “среща” с вашето бебе винаги е един момент на щастие за майката, а за доктора – важен преглед, който му дава ясна картина на състоянието на плода: едно потвърждение, че ембриона си е на мястото, информация за формата на плода, неговия размер и т.н. На втората ехография, която се прави през петия месец на бременността, вече може да се види пола на бебето.

4. МОГА ЛИ ДА СПОРТУВАМ ПО ВРЕМЕ НА БЕМЕННОСТТА

4. МОГА ЛИ ДА СПОРТУВАМ ПО ВРЕМЕ НА БЕМЕННОСТТА

Deteto.info

Всичко зависи от това дали сте спортна натура и дали сте спортували активно до момента. Ако сте спортували  редовно, поискайте съвет от лекаря ви. Той ще ви изготви програма, съобразена със състоянието ви в момента. При всички случаи, ще се чувствате много по-добре, ако спортувате нещо леко и редовно правите упражнения, защото така ще понесете много по-леко наддаването на килограми. Поискайте съвет от лекар, защото не всички спортове са подходящи за бременни. Общо взето трябва да бъде спорт, който не изисква екстремно физическо натоварване и резки и сложни движения. Особено плуването е много подходящ спорт за бременната жена, даже има дейности, специално предназначени за бъдещите майки – водна гимнастика, пилатес и др.

5. МОГА ЛИ ДА ПЪТУВАМ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

5. МОГА ЛИ ДА ПЪТУВАМ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Deteto.info

Ако имате рискова бременност, то задължително трябва да се консултирате първо с лекар. Но така или иначе, според общото правило, е препоръчително да предприемате по-кратки пътувания. Ако шофирате, внимавайте, защото рефлексите ви намаляват с напредване на бременността. Слагайте винаги предпазния колан, доказано е, че той по никакъв начин не вреди на плода.

6. ИМАМ ИНФЕКЦИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ, ТОВА ОПАСНО ЛИ Е

Deteto.info

През бременността може да се появят някои инфекциозни заболявания. Не се притеснявайте, повечето са безобидни, но все пак задължително се консултирайте с лекар. Ако се разболеете от грип, то той не е опасен, но трябва да си обърнете внимание веднага и да отидете на лекар, който ще ви предпише антибиотик, безвреден за бебето. Ако имате диария, докторът ще ви предпише лекарства, които ще предпазят бебето от дехидратация, пийте много течности. Съществуват и по-сериозни инфекции, които биха могли да навредят на плода. Най-важното е при най-малкия симптом, да се посъветвате с лекар.

7. МОГА ЛИ ДА ПРАВЯ СЕКС ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Deteto.info

Правилният отговор е – Да, можете. Плодът е напълно защитен от амниотичната течност. Бременността в никакъв случай не отдалечава двойката един от друг, а напротив, тя трябва да ги сплоти още повече. Колкото до позите, просто трябва да намерите такива, които ще са удобни и на двамата и това е. Все пак има някои случаи, в които трябва да сте много предпазливи през последните няколко месеца на бременността: ако сте имали няколко аборта, ако бременността ви носи риск от преждевременно раждане, ако страдате от хипертония, ако сте бременна с близнаци, тризнаци. Все пак най-добре е да се консултирате с лекар и не се притеснявайте – за лекарите няма теми ‘табу’.

8. СТРАХ МЕ Е ОТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ

Deteto.info

Въпреки че бременността си е едно напълно естествено и нормално състояние, което не би трябвало да промени драстично ритъма ви на живот, трябва да вземете някои предпазни мерки:

  • избягвайте честите и дългите пътувания
  • следете здравословното си състояние и при най-малкото чувство на умора, веднага се отдайте на почивка
  • спрете опасните и натоварващите спортове

Ако бременността ви се развива нормално и спазвате съветите на доктора, няма причина за преждевременно раждане. Ако, обаче бременността ви е рискова или сте бременна с близнаци, рискът за преждевременно раждане може да нарасне. Например при бременност с близнаци, раждането обикновено става в периода между 34 и 38 седмица. Това е свързано с увеличаване на количеството на амниотичната течност.

9. КАКВО Е ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

Deteto.info

Приблизително една на всеки десет жени ражда с цезарово сечение – бебето се ражда чрез операция, по време на която хирургът прави отвор в долната част на корема. Прави се, когато не е възможно естествено раждане: ако главата на бебето е по-голяма от отвора на таза или имате много тесен таз; ако има много ниско разположена плацента, която блокира изхода и бебето не може да излезе; наличие на многоплодна бременност; ако бебето е разположено седалищно и т.н.

10. ДАЛИ ЩЕ МОГА ДА КЪРМЯ

Deteto.info

Най-доброто за едно бебе е то да бъде кърмено. Майчиното мляко е най-полезно за него, то засилва имунната му система и го предпазва от редица инфекции. Едно е ясно, това дали ще имате кърма изобщо не зависи от големината на гърдите ви, а от правилния ви хранителен режим, от психичното ви състояние и от организма ви изобщо. Що се отнася до външните фактори, то не бива да сте подложени на стрес, силно психическо натоварване, силни негативни вълнение. Освен това трябва да се храните правилно и редовно. Диетата за отслабване след бременност ще почака до момента, в който решите да спрете да кърмите. Кога слиза млякото? – около третия ден след раждането, но не се притеснявайте, ако закъснее малко повече.
И не се притеснявайте – природата си знае работата!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни