►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Апетитът на бебето

Детето, както и възрастните, не винаги има един и същи апетит по всяко време. Понякога, колкото и да обича да си похапва, може да не е в настроение и да не му се яде.


Апетитът на бебето

Липсата на апетит може да се дължи на много неща – може детето да е много изморено, може да му се спи и т.н. След като се установи, че не е болно, вече можете да бъдете спокойни и да не се притеснявате, че няма апетит. Децата, колкото и да се инатят и да ни правят напук, знаят много добре кога какво се прави и изпитват глад, въпреки, че казват, че няма да ядат.

На какво може да се дължи липсата на апетит

Deteto.info
  • Някои родители бъркат големината на порцията, която дават на детето и искат то да изяде повече, отколкото има нужда в действителност. Ако малкото дете е силно и здраво не трябва да се притеснявате, че яде малко, особено ако храната е добре балансирана.
  • Друга причина за липсата на апетит при детето може да се дължи на това, че то изживява някакъв неприятен за него момент: липса на внимание от страна на родителите, желание да привлече внимание или друга промяна в живота му, която да му въздейства емоционално. Даже не е задължително детето да изживява лош момент, липсата на апетит може да се дължи и на прекалена превъзбуда от нещо радостно и да не може в този момент да се концентрира в нещо друго.
  • Някои деца, без дори да са опитали храната, казват че не им харесва и правят напук. Общо взето, обаче, всичко си зависи от тяхното настроение в момента. В случая е добре ние като родители да се опитаме да разберем на какво се дължи отказа на детето да яде и да видим от къде идва проблема.
  • Също така детето може да не иска да яде, водено от поведението на майката, която само заповядва и е нервна и сприхава, и създава обтегната обстановка. Непрекъснатите заплахи и прибързването по време на ядене, вместо да превърнат момента на храненето в едно приятно изживяване за семейството, изпълнено със спокойствие, ще изнервят обстановката.
  • Много често явление са също и децата, които ядат по всяко време, но не и когато трябва. Не давайте на малкото дете непрекъснато да дъвче нещо между храненията, така то няма да иска да яде, когато наистина трябва да го прави и няма да може да си набави необходимите хранителни вещества.
  • Детето може да загуби апетит и ако е настинало. В такива моменти е добре да не го насилвате, тъй като иначе детето ще придобие една представа за храненето като нещо неприятно, което става без негово съгласие. Обикновено, когато детето се разболее, то липсата на апетит е заради определени физиологични причини. Така че ако не го насилвате, когато се излекува, то само ще си възвърне апетита.

Трябва все пак да имате предвид, че малкото дете все още не осъзнава добре своя апетит, не е изградило още определен вкус към някои храни или пък неприязън към други. Доста деликатно трябва да подхождате, защото възрастта между 1 и 3 години е точно тази, в която детето оформя своите вкусови предпочитания и опитва различни храни. Не се карайте на детето по време на хранене, не го карайте да яде нищо насила, единственото нещо, което ще постигневте, е да го накарате да намрази някоя храна завинаги. Детето над 1 годинка вече започва да наддава по-малко на килограми, но това е нормално – няма да е вечно бебе и да наддава по 1 кг на месец. Ето защо теглото му не трябва да ви притеснява, а по-скоро качеството на това, което консумира.
Часът на хранене е момент, подходящ за осъществяването на диалог, за изграждането на ефективна връзка между детето и родителите. Затова да го превръщате в борба е направо немислимо.
На възрастта между 2 и 3 години детето е доста активно и понякога е много трудно да го накараш да стои на едно място. Трябва да въведете навик и режим, особено за часовете за хранене, когато детето трябва да е съсредоточено. Друга грешка е да го оставите на масата повече от половин час, тъй като то вече започва да се разсейва и е безсмислено. Трябва да се знае: сядаме на масата, храним се, говорим си, приключваме и ставаме и тогава започват игрите.
Също имайте предвид, че детето е на такава възраст, че иска да пипне всичко. Ако отначало тръгне да се храни с ръце, не му забранявайте. То иска да знае всичко и да разучи всичко и затова трябва да пипне и храната.

Навици на хранене

Навици на хранене

Deteto.info

Добрите навици на хранене се изграждат у детето точно във възрастта между 1 и 3 години. Затова с много търпение и такт трябва да му обясните и да ги въведете последователно, а не наведнъж. За да се установят правилни навици на хранене трябва да имате няколко неща предвид:

  • Много важно е да се следва точно определен режим на хранене, яденето да става в точно определени часове от деня и да се спазва всеки ден. Ако не давате храната в определения час, а по-рано, когато детето още не е гладно или пък по-късно, то наистина храненето ще се превърне в проблем за него. Малкото дете се храни 4 или 5 пъти дневно и не трябва да му позволявате да яде между храненията, тъй като после в определения час, то ще се чувства сито и няма да има апетит. Не давайте на малкото дете сладкиши и бонбони, само за да спре да плаче – в това отношение трябва да сте твърди и непоколебими.
  • Детето трябва да яде на едно и също място всеки ден. Също е важно да разбере, че не трябва да става от масата преди да се е нахранило, а още по-голяма грешка е да го преследвате из къщата, за да му дадете поредната лъжичка с храна. Организирайте нещата така, че всички да сядате да се храните заедно. Не забравяйте, че детето копира вашите навици.
  • Предложете му разнообразно хранене. Когато бебето е на около 6 месеца, започва въвеждането на новите храни и още тогава е момента, когато трябва да започнем да въвеждаме правилните навици на хранене. Не препълвайте чинията му, давайте му помалко и постепенно увеличавайте количеството, докато стигне нужното.

Добрата нагласа на бебето и детето на масата зависи от обстановката, която родителите създават. Колкото по-рано започнем да изграждаме правилни и здравословни навици на хранене, толкова по-лесно ще свикне малкия човек. Единственото условие е да правите всичко бавно и постепенно, като уважавате желанията у вкуса на малкото ви слънчице.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни