►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да поддържаме шишетата на бебето?

На първо място, храната трябва да бъде консумирана ведната, след като бъде приготвена и ако остане нещо, то не може да се пази до следващото хранене, а трябва да се изхвърли.


Как да поддържаме шишетата на бебето?

Много са подходящи шишетата от прозрачен материал, защото така лесно се вижда дали са замърсени или не.

Шишетата-биберон трябва задължително да се стерилизират, за да се отстранят дори невидимите с просто око замърсявания. Това, обаче, е задължително да се прави, докато бебето навърши 4-5 месеца, а след това не се налага, защото, така или иначе, бебето ще слага в устата си всичко, до което се докосне – не може да се стерилизира цялата къща. Освен това, ако се изваряват по-дълго време бибероните, бебето ще се изнежи към външните дразнители и неговата имунна система няма да се развие добре.

Преди да се стерилизира шишето, първо трябва да се уверите, че то е много добре почистено – набавете си специална четка за шишета, която почиства лесно и ъгълчетата и гънките на шишето, където може да се задържат остатъци от млякото. Погрижете се да изплакнете добре шишето след това, за да няма остатъци от веро или сапун. Разглобявайте шишето, когато го миете – отделяйте капачката, биберона и пластмасовия пръстен, който го прикрепва към шишето – всичко това се мие поотделно.

За стерилизирането има няколко варианта – изваряването на шишетата (разглобени на части) в голям съд с вода; използването на специални продукти за стерилизиране; употребата на специален стерилизатор за шишета и биберони.

Ако изберете традиционния начин – във вряща вода, трябва да оставите шишетата и бибероните да “врят” около 20 минути.

Ако използвате специален стерилизиращ продукт, то времето за стерилизация зависи от самия продукт и указанията за неговото ползване.

За да запазите ефекта от стерилизирането, можете след това да не пипате шишетата с ръце, а със специални щипки, предназначени само за това. Кърпата или съдът, в който ще ги слагате също трябва да е добре стерилизиран и да е предназначен само за шишетата. Този съд е препоръчително да е добре покрит, за да не се замърсят шишетата и бибероните.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни