►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Изцеждане

Причините майката да реши да се изцежда са няколко: тръгване на работа, чести отсъствия от вкъщи, желание винаги да контролира максимално количеството, което приема бебето и т.н. При тези случаи е възможно да се поддържа изключително кърмене, стига майката да установи добър режим и правилни умения за изцеждане и съхраняване на кърмата.


Изцеждане

Техника за изцеждане с помпа

Deteto.info

Прави се предварителна подготовка на гърдите, която е същата като тази при ръчното изцеждане.

  • Измийте ръцете си много добре със сапун. Майката, която кърми трябва да държи ноктите си къси, за да поддържа добра хигиена. След това избършете ръцете си с чиста кърпа или салфетка.
  • Масажирайте гърдите с кръгови движения, за да стимулирате притока на млякото. Масажирайте гърдата, от която първо ще изцеждате, а другата –след като свършите с изцеждането на първата.
  • Потъркайте леко зърното и ареолата, за да стимулирате хормоналните рефлекси на кърменето.
  • Ако помпата няма механичен регулатор, майката трябва да я регулира ръчно, за да избегне силното изцеждане за прекалено дълго време, което може да навреди на гърдите.
  • Добре е помпата да бъде лесна за поддръжка –частите й да се разглобяват лесно. Частите на помпата трябва да се мият преди и след всяка употреба.

Механични помпи

Deteto.info

Предлагат се различни модели, с различна големина и форма. Има два вида механични помпи, които по- скоро се различават в принципа и начина, по които се изтегля млякото. Единият вид е помпа, която наподобява голяма спринцовка –единият й край се слага на гърдата, а от другата страна издърпвате и чрез вакуума, който се получава, се изтегля млякото. Другият вид са класическият вид помпи, които от едната страна има накрайник, приличащ на фуния, който се слага на гърдата, а от другата страна има два варианта –гумен накрайник, който трябва да се стиска и отпуска ръчно, или пластмасов накрайник, който отново се стиска и отпуска и чрез вакуума се изсмуква млякото. Повечето помпи се предлагат с шише, в което изтича кърмата докато се изцежда, което върви с биберон накрайник. Тоест щом изцедите кърмата няма нужда да я пресипвате в бебешкото шише, а като сложите биберона-накрайник можете веднага да дадете млякото на бебето.

Електрически помпи

Deteto.info

Има електрически помпи, които работят само с батерии, такива, които се включват в тока или комбинирани, които могат да работят и по двата начина. Обикновено и при тях кърмата се изцежда направо в махащо се от помпата шише, на което след това се слага само биберон. Някои електрически помпи са на принципа на естественото сукане на бебето, а други –на вакуум, като някои видове предлагат и различни степени на бързина. Най-мощните електрически помпи са много големи и тежки, съответно са и доста неудобни за пренасяне, затова се използват повече в родилните домове.

Изцеждане за хранене на детето и поддържане на продукцията на мляко

Deteto.info

За да се храни бебето и да се поддържа нормалната продукция на кърма, в случаите, когато майката няма да я има само за няколко часа, изцеждането трябва да се прави с честотата, с която би се кърмило бебето, тоест около 6-8 пъти на денонощие, като поне едно от изцежданията трябва да е през нощта. Трябва да имате предвид, че колкото повече мляко се изцежда, толкова повече се образува. За майка, която работи, се препоръчва да не минават повече от 4 часа без да се изцежда.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни