►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Коклюшът – сериозна опасност за най-малките

Коклюшът (магарешка кашлица) е остро инфекциозно заболяване, причинено от бактерий Bordetella pertussis.


Коклюшът – сериозна опасност за най-малките

Коклюшът може да причини сериозно заболяване при кърмачета, деца и възрастни, и може дори да бъде животозастрашаващ, особено при бебетата. 94% от  смъртните случаи, вследствие коклюш, са при децата под 12-месечна възраст.

Коклюшът е известен също като "магарешка кашлица", защото звукът, който се получава при задъхване, след пристъп на кашлица, наподобява звука, издаван от магаре.  Кашлицата е многократно  повтаряща се, като нерядко пристъпът завършва с повръщане и кръвоизливи. Кашличните пристъпи могат да се повтарят 15-20 пъти в денонощие. Кашлицата може да продължи до 10 седмици или повече, затова понякога коклюшът е познат като 100-дневна кашлица.

Коклюшът може да даде редица усложнения: бронхити, бронхопневмонии, менингити, тежки енцефалити. Менингитите и енцефалитите се проявяват с гърчове. Най-много случаи на коклюш с тежко протичане има при бебетата. Бебетата започват ваксинацията си срещу коклюш на 2-рия месец през живота си.

До 2-годишна възраст малките деца приемат 4 дози противококлюшна ваксина. Но рутинната коклюшна ваксинация на бебетата не осигурява доживотна защита. Последната реваксинация срещу коклюш ,която се прави задължително в България според Националния имунизационен календар, е в предучилищна възраст (на 6 години).

Установено е, че имунната защита срещу коклюш отслабва след  4-12 години. По този начин подрастващите,тийнеджърите и възрастните могат да са носители на коклюшния бактерий, без да имат клинична изява на болестта.  Така те служат като резервоар за зараза на бебетата, които в първите  месеци от живота си не са защитени от коклюш.

Предаването на коклюшния бактерий от членовете на семейството (баща, майка, братя или сестри, баба и дядо или детегледачка) на бебето става в 75% от всички случаи на коклюш в тази най-уязвима възраст. Затова според Европейските препоръки за реваксинация срещу коклюш (Consensus on Pertussis Booster Vaccination in Europe initiative) членовете на семейството на новородено трябва да се реваксинират срещу коклюш, за да предпазят бебето от зараза – това е т.нар. стратегия на пашкула на какавидата, когато реваксинирайки се, околните предпазват като пашкул уязвимия нов член на семейството.

Ваксините срещу коклюш за възрастни са комбинирани срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Консенсусът относно реимунизацията срещу коклюш в Европа подкрепя замяната на ваксините срещу дифтерия и тетанус (които се прилагат на всеки 10 години след 25-тата година при възрастни) с ваксини срещу дифтерия, тетанус и коклюш, за да се предпазим и срещу коклюша, който е силно заразен (1 кашлящ с коклюш заразява 17 човека).


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни