►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)

В последните 10 години на 1-во място по честота на дерматологичните детски заболявания излиза атопични- ят дерматит, тъй като основните причини за появат му и симптомите, които се проявяват, са спечифични и не се познават както от населението, така и от голяма част от лекарите. Затова представяме проблема през погледа и през дългогодишната практика на д-р Илиев.


Атопичен дерматит (Кърмаческа екзема)

Как да го познаем

Deteto.info

Засягането на кожата е в зависимост от остротата и продължителността на заболяването. В кърмаческа и в ранна детска възраст проявите са по лицето (сухи и зачервени бузи) и по тези части на тялото, при които има по- интензивно триене (краката, шията, деколтето, външната повърхност на китките и пръстите). При по-големи деца хроничната форма на заболяването засяга задколенните и лакътните ямки, вътрешната повърхност на китките, седалището, цялото лице и клепачите, като измененията са по-дълбоки и постоянни. Кожата е суха и загрубяла, с подчертан релеф. През последните години в следствие на замърсяването на околната среда и промяната в състава на храната, заболяването се среща все по-често. При по-леките форми се наблюдават сухи, леко зачервени участъци по лицето и тялото. Освен тенденцията към драстично зачестяване на заболяванията от атопичен дерматит сред децата, се проявява тенденция към рязко снижаване на възрастта на засегнатите – още в първите месеци след раждането. Някои специалисти наричат тази ранна форма на атопичен дерматит - атопична кърмаческа екзема. Реална опасност детето да развие тази коварна болест има, когато носи генетична предразположеност. Съчетава се с други атопични заболявания (астма, алергичен ринит, конюнктивит). Ако болестта се диагностира навреме и се провежда правилно и навременно комплексно лечение, голям процент от пациентите се излекуват. За съжаление при повече от засегнатите деца заболяването става хронично. Тази форма се лекува изключително трудно, а окончателното й излекуване често е невъзможно. Лечението изисква много добра квалификация и опит от страна на лекуващия лекар, стриктно спазване на указанията, търпение и внимателен подход от страна на родителите, грижещи се за болното дете. Трябва да се знае, че заболяването има хронично-рецидивиращ характер (редуване на периоди на обостряне и затихване). Освен кожата, сериозно се засягат нервната система и психиката на болните деца. Кърмачетата са неспокойни, имат повърхностен сън, често плачат. В периода от 1 до 3 години болните са с неконтролирана двигателна активност, проявяват раздразнителност, избухливост, императивно и неуравновесено поведение, трудно общуват с други деца.

Лечение

Лечение

Deteto.info

Външното лечение е различно през отделните фази на заболяването. В периода на обостряне се прилагат кортикостероидни кремове и мазила. Изборът, начинът, честотата и продължителността на нанасянето им се определят от лекуващия лекар, като ходът на заболяването се следи чрез редовни контролни прегледи. В периода на затихване или когато по кожата няма ви- дими обриви, а се забелязва само сухота, засегнатите участъци се третират с лечебна и профилактична цел продължително време. Използват се кремове, крем-лосиони, растителни и минерални масла. Цели се да се възстанови естественият защитен водно-липиден слой на кожата. Освен с необходимите омазняващи и хидратиращи съставки тези т.н. емолиенти са обогатени с активно действащи вещества като линолова, гама-линолова, урея и др., като в тях задължително липсват консерванти и парфюми. Наред с правилното прилагане на външни терапевтични средства, атопичният дерматит се лекува основно със строга диета, внимателно почистване на кожата, облекчен имунизационен календар, подходящо облекло и грижи за нервната система и психика на болните деца. Запомнете следните основни правила:

  • Не третирайте големи площи (повече от телесната повърхност с кортикостероиди;
  • Не прилагайте продължително кортикостероидно лечение;
  • Не спирайте лечението изведнъж, а постепенно. Токсичните вещества и химикалите се излъчват и чрез кърмата и така стимулират токсоалергичните механизми на организма на възникване на заболяването и затова е много важно с какво се храни кърмещата жена.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни