►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да слагаме бебето да спи?

В миналото са слагали бебетата да спят по корем, но в последствие това се оказва опасно, защото има риск от задушаване.


Как да слагаме бебето да спи?

Ето защо бебето трябва да се слага да спи по гръб, а най-добрият вариант е настрани. Така, дори и да повърне, бебето няма да се задави. Трябва да внимавате много с позата, в която поставяте бебето да спи, все пак новородените все още не могат да се обръщат и да сменят позата си. Към шестия месец бебето започва да се движи все по-динамично, може да се обръща на другата страна. Това, обаче, изобщо не е причина за притеснение дали няма да заеме неподходящо положение, а точно обратното – това означава, че бебето вече има достатъчно сили да се намести в най-удобната за него поза за спане.
 Добрият сън на бебето не зависи само от това то да е здраво, нахранено и сухо, а и от редица външни фактори като това дали са му удобни дрешките, креватчето и изобщо от цялата обстановка около него.

Ще изброим няколко фактора, които можете да вземете под внимание:

ЛЕГЪЛЦЕТО

Deteto.info

До двегодишна възраст детето трябва да спи в креватче с решетки, за да се избегне всякакъв риск от падане. Разстоянието между решетките трябва да е по-малко от 6 см, за да се избегне заклещване на бебето. Дюшечето или матрачето трябва да бъде много плътно и да не променя формата си, когато бебето лежи на него, защото това е опасно за правилното му физическо развитие. За матрака също е важно да приляга точно на креватчето и да не остава никакъв луфт отстрани, тъй като бебето може да се заклещи там. Хубаво е главичката на бебето да е на малко по-високо пак заради риск от задавяне, но не е добре да се слага възглавница на малкото бебе, за да не се получи изкривяване. Някои креватчета могат да се повдигат, а ако вашето не може – махнете матрака и сложете нещо, което леко да го повдига откъм главата на бебето.
 Колкото до материала, от който е направено креватчето – най-добре е това да е дърво, а не от пластмаса, защото тя привлича повече прах, който предизвиква алергии; металът също не е много подходящ за бебешкото креватче, защото държи студено.

СПАЛНОТО БЕЛЬО

СПАЛНОТО БЕЛЬО

Deteto.info

Никакви възглавници за малкото бебе – повдигането на матрака откъм главата на бебето е напълно достатъчно. Възглавницата не само може да доведе до изкривяване на бебето, но има опасност и от задушаване. А иначе трябва да се заредите с няколко комлекта спално бельо, защото то трябва да се пере поне веднъж в седмицата – знаете колко са чувствителни малките бебчета. Колкото до дрешките на мъничето – добре е да си има определени, които са му само за спане – за пижамка може би е рано, но ританки и блузка прегърни ме от 100% памук ще са подходящи, а и много удобни за бебчето. Някои родители се притесняват, че вече поотрасналото бебе ще се отвива и използват бебешко спално чувалче, което е много удобно и за количката за разходки.

Забравете за цигарения дим

Deteto.info

Препоръчително е изобщо да не се пуши вкъщи, когато има бебета и малки деца. Знаете, че пасивното пушене е по-лошо от активното и особено пък за малките деца. Цигареният дим може да предизвика дихателни проблеми и бронхит. А представете си как ще се отрази на вашето дете, ако пушите вкъщи, т.е. в едно затворено пространство, където миризмата и вредният дим се задържат за по-дълго време.

Подходящата температура

Deteto.info

Добре е да сложите термометър в стаята на бебето, за да можете да конролирате температурата. По време на сън най-подходящата температура е около 19˚С. Ако е много горещо, телесната температура се повишава, което може да е много опасно за бебето.

За добрия сън на бебето важна роля играе не само спазваният режим, но и обстановката. Една стая, в която влиза достатъчно дневна светлина и която е тиха и уютна, е най-подходящото решение за бебето. Няма значение колко е голяма една стая, а как е подредена – една малка стая също може да бъде просторна, ако не я затрупате с излишни мебели. След като сте се погрижили за обстановката, обаче, трябва да обградите бебето и с много внимание. За да се чувства сигурно и защитено, мъничето има нужда от обичта на родителите си и изпитва силна нужда да ги вижда непрекъснато близо до себе си. Разбира се, вие също имате нужда от почивка и не можете непрекъснато да бдите до креватчето му, но минутка нежност и внимание от ваша страна ще спомогнат за спокойния сън на вашето бебче.

КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО МЪНИКЪТ НЕ ИСКА ДА ЗАСПИВА

Deteto.info
  • Оставете бебето да поиграе малко – дайте му нещо интересно, което ще привлече вниманието му. Поиграйте заедно с него. Задължително след игрите, обаче, трябва да последва някое спокойно занимание, за да може бебето да се успокои и да заспи.
  • Изкъпете бебето – топлата баня винаги действа успокояващо на бебетата; или само му измийте личицето и ръчичките
  • Поговорете на малкото бебче, разкажете му приказка – то може и още да не ви разбира, но по тонът ви ще почувства, че му говорите нещо хубаво и нежно
  • Гушнете бебчето и заедно се разходете из стаята, за да кажете “лека нощ” на играчките
  • Изпейте му приспивна песничка
  • Пуснете му тиха музика; подходящи са и въртящите се музикални играчки, които се прикрепват за креватчето
  • Поставете в креватчето на бебето неговите любими играчки, така че ако се събуди да ги види – така ще се успокои и ще заспи отново

За малкото бебе най-важни са вашето внимание и обич. То иска непрекъснато да получава вашата близост, защото така се чувства сигурно във все още непознатия за него свят, който го заобикаля. Затова ние родителите трябва винаги да сме опора на детето и да му създадем една спокойна и уютна семейна атмосфера.

ДНЕВНАТА СВЕТЛИНА ПОМАГА НА БЕБЕТАТА ДА СПЯТ ПО-ДОБРЕ

ДНЕВНАТА СВЕТЛИНА ПОМАГА НА БЕБЕТАТА ДА СПЯТ ПО-ДОБРЕ

Deteto.info

Бебетата, изложени на повече светлина през деня, обикновено спят по-добре през нощта, сочи британско изследване.

Учени от университет в Ливърпул открили, че новородените, изложени повече време на светлина в часовете между 12 и 16 ч., спят по-добре.
Изследването било направено на 55 бебета – на 6, 9 и 12 седмици, които били наблюдавани в продължение на 3 последователни дни. Родителите им трябвало да продължат с обичайния режим на бебето, като единственото ново нещо било, че сложили лампа над легълцето на бебето. Освен това всички родители трябвало да записват часовете, които бебето е прекарало в сън и тези, които е прекарало в плач. Оказало се, че бебетата, които прекрвали повече време на светло, след това спяли по-доббре през нощта.
Учените твърдят, че възможно обяснение за връзката между излагането на бебето на светлина и съня е, че по-високите нива на светлина допринасят за по-ранното развитие на биологичния часовник, който регулира функциите на тялото, включително и отделянето на меланин, един важен фактор за спокйния и уравновесен сън.
Новородените бебета не различават ден от нощ и трябва време, за да свикнат да будуват през деня и да спят през нощта. Именно за по-бързото им научаване спомага повечето време прекарано на светло през деня.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни