►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Здравословна грижа за бебешките зъбки

Грижите за устата на бебето започват още преди появата на зъбките. Въпреки че млечните зъбки не са постоянни трябва да полагаме много грижи за тях, защото могат да се появят зъбни кариеси, които да оставят дупки още преди да се появят постоянните зъби.


Здравословна грижа за бебешките зъбки

Така млечните зъбки, които все още не са паднали могат да се групират, така че да запълнят тези дупчици, което може да стане причина после постоянните зъбки да пораснат криви или не точно на място. Така грижата за устата на нашето бебче започва още преди да се появи първото зъбче. Ежедневно почиствайте венците му с меко и влажно парцалче или четка, специално предназначена за деца, която се поставя на пръста ви и е мека и деликатна. Най-важното е да не използвате паста за зъби, тъй като бебето може да я глътне, а да изчакате докато порасне достатъчно голямо за да може да се научи да я плюе. Помнете, че в момента, в който се появи първото млечно зъбче, устата вече става податлива на появата на кариеси. Ето защо ние трябва да се опитаме да предотвратим това.

Какво да правим за да предотвратим появата на кариес при детето на 1-2 години

Deteto.info

Зъболекарите ни съветват да следим много внимателно зъбките на бебето и детето, за да можем да направим всичко възможно да предотвратим развитието на кариес.

Ето няколко полезни стъпки, които да следвате

Ето няколко полезни стъпки, които да следвате

Deteto.info
 • Отстранявайте кърмачето от гърдата си много внимателно и не оставяйте бебето си да спи с биберон в уста
 • Избягвайте сладките неща
 • Предлагайте на детето си шише с биберон пълно с неподсладена вода, винаги когато детето ви иска биберон само за да се успокои или пък след хранене
 • Избягвайте подсладените сокове, газираните напитки
 • Почиствайте устната кухина на бебето още преди появата на първото млечно зъбче

Започнете да приучвате детето си да пие вода и сок от чаша, а не от шише с биберон, малко след като се появи първото зъбче Специалистите са на мнение, че най-честият причинител на кариеси или изкривяване на зъбките е прекомерното използване на биберон, било то залъгалка или биберона-накрайник на бебешкото шише. Не оставяйте много често шишето със сок в устата на бебето, защото подсладените течности са благоприятна среда за образуването на бактериите, които причиняват кариесите. Ако бебето ви е свикнало да пие подсладена вода или сокове, то постепенно трябва да го отучите, като започнете да увеличавате дозата на водата докато накрая свикне да пие чиста и неподсладена вода. Някои специалисти съветват да заведете детето си на зъболекар около навършването на 1 годинка, а други смятат, че посещението трябва да се осъществи още с появата на първото зъбче, дори и прегледа да е само с опознавателна цел, така че бебчето да свикне и да не се страхува. Превърнете миенето на зъбките в ритуал, правете го поне веднъж дневно, например, вечер преди лягане, за да може малкото дете да свикне и да се чувства комфортно по време на миенето. За по-малките, при които все още не са се появили всички зъбки, миенето им веднъж на ден, т.е. вечер преди лягане, е достатъчно. Като, за да избегнете остатъците от храна в устата на бебчето, задължително след всяко хранене му давайте да пийне малко водичка за да изплакнете устата му. След като вашето бебче поотрасне малко трябва да въведете и сутрешното миене на зъбките като важна част от тоалета на всеки. Някои специалисти даже препоръчват зъбите да се мият след всяко хранене, но за детето ви до 3 годинки все още е рано и е по-добре това да стане чак когато малкият човек вече може сам да мие зъбките си без помощта на мама или татко. За да бъде ефикасно миенето на зъбките е важно и четката да бъде подходяща, т.е. да е с мек косъм, които да не увреди все още чувствителните детски зъбки и венци. След като всички зъбки вече са налице е добре да учестите посещенията при зъболекаря, който, освен че ще следи за тяхното здраве, ще ви препоръча и подходящата за вашето малко дете паста и четка. Нужно е да предразположите вашето бебче, така че да му бъде приятно миенето на зъбките, например, отидете в магазина и го оставете то само да избере своите паста и четка за зъби. В момента на пазара се предлага голямо разнообразие от пасти за зъби специално предназначени за деца, които са безобидни при поглъщане, а пък четките са толкова шарени с най-различни форми на животинки, че вашето детенце ще бъде очаровано. Следващата стъпка е да му обясните колко е важно зъбките да се мият за да са белички и здрави, защото нали знаете какво казват хората: вечер зъбките се мият за здраве, а сутрин - за красота.

Биберонът и кариесът

Deteto.info

Зъбният кариес е най-често срещаното хронично заболяване при децата след астмата. Между 12 и 24-месечна възраст тази бактериологична инфекция, която е позната като кариес на ранното детство, се получава от микроорганизмите, които образуват млечната киселина. Този кариес, кариесът от биберона се появява при млечните зъби и афектира върху тяхната повърхност, причинявайки отклонения от всякакъв тип – функционални, естетични, хранителни и т.н. Кариесът, който се образува в кърмаческа и ранна детска възраст е последствие от неадекватно използване на биберона, има се предвид шишето с млякото, както и биберонът- залъгалка. Кариесът се получава от оставането на мляко по зъбите, което, когато остава за по-дълъг период от време, се превръща в киселина и уврежда емайла на зъбите. Първият знак за наличието на кариес е появата на бял цвят, без блясък, около венеца, причинен от спадането на количеството на калций. Също така в долната част на зъба се появява жълта “обвивка”. Кариесът между 12 и 18-месечна възраст може да бъде избегнат, ако се вземат предпазни мерки при използването на биберона и с адекватна устна хигиена. Тоест грижата за зъбите на детето започва дори преди още да се появи първото зъбче, поддържайки добра устна хигиена.

Следващите съвети ще ви помогнат да предпазите детето си от кариес

Следващите съвети ще ви помогнат да предпазите детето си от кариес

Deteto.info
 • Намалете до минимум наличието на бактерии в устата на детето, почиствайки устата и зъбите му след всяко хранене
 • Посещавайте редовно зъболекаря
 • Не ползвайте една и съща лъжица с детето си, защото вашата слюнка може да съдържа бактерии
 • Намалете до минимум консумацията на продукти с високо съдържание на захар
 • Махайте веднага биберона от устата на бебето, когато се нахрани
 • Махайте веднага бебето от гърдата си, когато се нахрани, а не го оставяйте да спи
 • Детето никога не трябва да се оставя да спи с биберон в устата
 • Когато детето е жадно му предлагайте вода, вместо подсладени, плодови сокове, които не са предназначени да утоляват жаждата, а само да внасят необходимото количество витамини за деня.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни