►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Обличането на бебето – една дейност, която изисква повишено внимание

Дрехите и аксесоарите за бебчета са толкова атрактивни и нашето мъниче ще изглежда толкова добре в тях, че едвам се сдържаме да не изкупим всички магазини. Родителите обожават да гледат своите сладурчета с красиви кукленски дрешки и украшения, но много често те могат да се окажат опасни за тях.


Обличането на бебето – една дейност, която изисква повишено внимание

Няколко препоръки

 • Много често майките слагат на бебчетата ленти за коса от плат или диадемки. Да, много са красиви, но има риск те да притискат черепа и фонтанелата на бебето, а това е опасно. Да не говорим, че ако ще слагате такова нещо на бебочето си (ограничете се да го правите, само когато има повод – някакъв празник), не трябва да го изпускате от поглед нито за секунда, защото лентата може да се смъкне на очите му и да му пречи или пък на нослето и така да затрудни дишането му.
 • По същата логика не е много удачно да слагате на бебето и гердани и пръстени. Първите – защото могат да притискат вратлето и да затруднят дишането, а последните – защото бебето може да си сложи ръцете в устата и да се задави. Същото се отнася и за гривничките.
 • Изобщо не се препоръчва бебето да има достъп до каквито и да било дребни предмети, които би могло да глътне.
 • След баня мажете бебето с хидратиращ лосион от вратлето надолу, а не по лицето. Пудрите и други подобни гранулирани продукти също не са подходящи за мъничето, защото от тях остават частички, които бебето може да вдиша.
 • Колкото до дрехите, трябва да избягвате дрехи, които имат украшения – например някакви перца или пък панделка, което се връзва около врата или кръста; или пък дупки, в които детето да заклещи пръстчетата си. Копчетата тип „тик-так” са най-подходящи за дрешките на мъничето, останалите то може лесно да ги откъсне и да си ги сложи в устата.
 • Дрехите трябва да бъдат широки и много свободни, за да не стягат мъничето и да пречат на правилното кръвообращение.
 • Препоръчват се дрехите от чист памук и т.нар. органичен памук; вълната не е подходяща за бебчето, защото лесно може да раздразни кожата му.
 • Внимавайте с украшенията и играчките, които слагате в креватчето, те трябва да бъдат безопасни – без копчета и други дребни частички, които бебето може да откъсне и да сложи в устата си.
Няколко грешки, които е добре да избягвате

Няколко грешки, които е добре да избягвате

Deteto.info
 • Да му слагате ръкавички постоянно, за да не се драска. Мъничето ще се драска само през първите няколко дни, но, когато му изрежете ноктите, това няма да става. Седенето постоянно с ръкавички пречи на правилното развитие на фината моторика на мъничето.
 • Да обличате бебето с прекалено много дрехи. То може да бъде претоплено и това да навреди на кожата му. Не му обличайте от всичко по две, ориентирайте се по себе си – обличайте го, както сте облечени вие плюс още една връхна дрешка отгоре. Ако не спи и сте у дома, не завивайте постоянно бебето с одеяло, не само може да му стане топло, но и да му пречи да се движи свободно.
 • Не покривайте пъпчето на бебето с разни лепенки или памук, то и кожата около него трябва да „дишат”, за да зараснат добре и за по-кратко време.
 • Да държите бебето постоянно в хоризонтално положение, това само засилва гастроезофагиалния рефлукс (рефлукс, който кара част от стомашното съдържимо да се връща отново хранопровода и кара бебето да връща храна) на бебето. Най-добре дръжте мъничето в полуседнало положение или гушнато във вертикално положение.
 • Да спрете да го излагате на слънчева светлина и да го извеждате навън на въздух и естествена светлина, за да не настине. Бебето се нуждае от ежедневна разходка на открито, можете да си позволите да го ставите у дома целия ден, ако навън духа много силно, има снежна буря и изобщо, ако метеорологичните условия не позволяват да се стои навън.
 • Да пушите в стаята при бебето. Това не трябва да го правите не само докато е новородено, а и през цялото му детство. При детето, ежедневно излагано на цигарен дим има риск от развитие на алергии и инфекции.
 • Да го слагате да спи по корем. Това е абсолютно противопоказна поза и бебето се слага по този начин, само докато правите ежедневната си гимнастика и масаж и за да „тренирате” задържането на главичката вдигната. Иначе позата за спане е по гръб, даже леко наклонено на една страна, като преди това сте повдигнали и матрачето леко откъм главата на бебето.
 • Постоянно с шапка. Да, малкото бебе, каквото и да е времето навън,  трябва задължително да бъде с подходяща шапчица. Но това се отнася само за времето, когато е навън, а у дома го дръжте без шапка. Освен това внимавайте и при избора на шапката, тя трябва да бъде памучна и да не го стяга.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни