►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Спрете да пушите поне докато сте бременна!

Някои специалисти са на мнение, че ако жената е страстна пушачка, няма да й се отрази добре, ако откаже цигарите изведнъж, тъй като организмът й ще бъде подложен на много силен стрес, а това може да се отрази и на плода.


Спрете да пушите поне докато сте бременна!

Други пък са върли противници на цигарите и са категорични, че намаляването им през бременността не е решение на проблема, тъй като както и алкохолът, дори минимално количество никотин ще се отрази негативно на бебето.
Дали сме бременни или не, цигарите са доста лош навик, от който е трудно да се откажем, затова събрахме малко информация и подготвихме полезни съвети за вас, за да осъзнаете наистина колко са вредни цигарите и как можем да постигнем успех в отказването от лошия порок.

Довиждане, цигарке – ще имате нужда от помощ, за да се „сбогувате” успешно с нея

Deteto.info

Специалистите са на мнение, че ако планирате да забременеете, е добре да откажете цигарите поне една година преди да стане това. Ако пък не успеете, то, вашето забременяване е една изключително основателна причина да откажете цигарите и то не докато трае бременността ви, а завинаги. Според проучвания повечето жени успяват да откажат цигарите по време на бременността си, въпреки че след раждането е много трудно да не попаднат отново в капана на никотиновите вредители. 50% от жените пропушват отново шест месеца след като са родили (тоест след като спрат да кърмят), а една година след това цифрата набъбва до 80%.
Едно е сигурно – никоя бъдеща майка не иска да навреди на своето бебе, но при някои жени пристрастеността към цигарите е толкова силна, че не могат да се откажат от тях сами: само четири от всеки десет бременни успяват да откажат цигарите напълно само благодарение на силната си воля. Но, ако ви е напрегнато и трудно, няма защо да се измъчвате и да се борите сама. Потърсете професионална помощ: правилна първа стъпка към отказването от цигарите е да се консултирате със своя гинеколог.

Да спрете да пушите си заслужава

Да спрете да пушите си заслужава

Deteto.info

Една бременна жена-пушачка, която не отказва цигарите през бременността си, пуши средно по 13 цигари на ден. Ако броят им за цялата бременност се сумира, се оказва, че за деветте месеца бебето й ще поеме вредните вещества на 3,640 цигари. Само за информация – с изпушването на една цигара, вдишваме повече от 4,700 вредни вещества.

Бебето във вас ще почувства веднага, че сте спрели да пушите

Deteto.info

Още не е изминал половин час и пулсът и кръвното налягане веднага се понижават. Бебето също чувства положителния ефект веднага, тъй като вече получава нужното му количество кислород и хранителни вещества и развитието му не е забавено от никотина и другите химични вещества от цигарите.

Когато спра да пуша, аз защитавам моето бебе

Deteto.info

Пушенето афектира върху растежа на бебето. С всяка изпушена цигара кръвният поток през плацентата се забавя за 15 минути. Карбоновият моноксид, който се вдишва с цигарения дим намалява количеството на кислород, който достига до плода. Това от своя страна афектира върху растежа: колкото повече пуши майката, толкова по-малко ще порасне мъничето в нея. Затова и според научните изследвания бебетата на майки-пушачки тежат поне 200 грама по-малко, когато се родят, в сравнение с останалите. А това, че бебето ще е по-малко не предполага по-лесно раждане. При жените-пушачки по-често стават усложнения по време на раждането, отколкото при останалите.

Цигареният дим вреди повече на нероденото бебе, отколкото на възрастните

Deteto.info

Спирането на цигарите предпазва вас и вашето бебе от преждевременно раждане. Едно на всеки седем бебета на майка-пушачка се ражда преждевременно. Тоест научно доказано е, че 15% от преждевременните раждания се дължат на тютюнопушене по време на бременността.

Научно доказаните факти

Deteto.info
 • Цигарите по време на бременност увеличават риска от кръвоизлив и спонтанен аборт.
 • Отказването на цигарите през бременността намалява риска от спонтанен аборт, кръвоизлив и синдром на внезапна бебешка смърт.
 • При една бременна, която пуши по 20 или повече цигари на ден рискът да се отлепи плацентата е двоен (това не е успокоение – същото се отнася и ако пуши 18 цигари на ден) в сравнение с една майка, която не пуши.
 • 25% от мъртвородените бебета и 20% от случаите на внезапна бебешка смърт ще се избегнат, ако бременните откажат напълно цигарите преди 16-та седмица на бременността (така е според изследването, но това не значи, че до 15-та седмица можем спокойно да си пушим, нали!).
 • Цигареният дим затруднява развитието на белите дробове на плода. Неговите функции намаляват, когато майката пуши, което е проблем, който ще съществува и след раждането.
 • Бебета, излагани редовно на цигарен дим, след раждането си боледуват повече от инфекциозни и хронични болести на дихателната система, астма, алергии, отит и др. (в сравнение с бебетата на майки, които не са пушили).
 • Пушенето по време на бременността увеличава значително риска от генетични малформации у плода.
 • Пушенето на майката увеличава риска от това детето да развие вредни зависимости за в бъдеще. Децата на майки-пушачки имат така да се каже повече никотинови рецептори в мозъка, което би ги накарало да станат и те пушачи в бъдеще.
 • Бебето може да свикне с цигарения дим и след като се роди може да прояви синдром на абстиненция към никотина: плаче повече от нормалното,  през първите седмици от живота си ще е изключително раздразнително и неспокойно. Изследване, направено в Ню Йорк, показва, как бебета на майки, пушили по 6 цигари дневно през бременността си, показват такъв абстинентен синдром през първите 48 часа след раждането си - нервни са, треперят, имат високо кръвно налягане.
 • Пушенето през бременността увеличава риска от поява на хиперактивност и проблеми с концентрацията при детето за в бъдеще.

Когато разберете, че сте бременна (а защо не и преди това) започнете живота си „на чисто”, без цигарен дим

Deteto.info
 • Потърсете помощ. Първо от гинеколога си, а после, ако се налага, и от друг специалист. По-добре да откажете цигарите отведнъж, отколкото да ги намалявате малко по малко – това пак ще вреди на бебето.
 • Маркирайте си един ден и кажете „стоп”. Гледайте да сте много заета и да запълните времето си с неотложни работи, за да ви остава малко време да мислите за цигари. Естествено махнете от дома и офиса си всички предмети, които биха ви напомнили за цигарите – пепелници, запалки, кибрити, дори свещите антитабак.
 • Хванете се на бас с някого или просто си поставете ултиматум. Много по-трудно е, ако сте пушили много, просто да намалите броя на цигарите, отколкото да спрете да пушите напълно. Затова по-добре оставете цигарите отведнъж и, ако може, завинаги.
 • Мислете позитивно. Знайте, че силната нужда да пушите ще намалее след като минат 10-12 дни. През първите няколко дни е нормално да сте по-чувствителни и раздразнителни и да имате проблем с концентрацията, но много скоро тези симптоми ще отшумят.
 • Награждавайте се с нещо за всеки ден, в който не сте пушили. Заслужавате го, правите добро не само на себе си, но най-вече на бъдещото си дете.
 • Пийте много течности. Най-добре пийте – повече вода, но може и чай, бульони или фрешове. Така, хем ще намалявате апетита си, хем ще притъпявате и глада си за цигари.
 • Движете се повече и излизайте на чист въздух.
 • Водете здравословен начин на живот. Сега това е по-важно от всякога. Мислете за бебето си и помнете, че пазейки себе си, вие пазите и бъдещото си дете.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни