►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бременна през лятото

Някои от вас ще кажат: какво значение има дали съм бременна през лятото или през който и да е друг сезон? Има значение, тъй като всеки сезон предлага специфични за него условия, които влияят на нашето състояние и особено пък ако сме бременни. През лятото трябва да се пазите повече, отколкото през който и да е друг сезон. Да си бременна означава да преминеш през доста промени. Затова трябва да се информирате добре за предпазните мерки, които да вземете, за да може вие и плода да се чувствате добре.


Бременна през лятото

Пътуванията

Deteto.info

През първия триместър от бременността не е препоръчително да предприемате дълги пътувания, а същото важи и за последния месец. Ако сте планирали динамична почивка, изпълнена с множество пътувания от едно място на друго, то определено трябва да почакате докато родите, тъй като не е препоръчително да се излагате на голям стрес и физическо натоварване. Внимателно подберете и с какво превозно средство ще пътувате. Корабите не са много препоръчителни, имайки предвид, че могат да предизвикат световъртеж и повръщане; самолетите не носят особен риск, но ако става въпрос за дълго пътуване, то пак не е много препоръчително; пътуването с влак би било най-добре за вас, тъй като по време на пътуването можете да се настаните по-удобно и дори да си полегнете по време на пътуването.

Пазете се от големите жеги

Пазете се от големите жеги

Deteto.info

Високите температури водят до доста неблагоразположения, особено пък ако сте бременна. Шапката трябва да е задължителен аксесоар при вас, а в най-горещите часове от деня е по-добре да не излизате. Ако сте на море също е добре да не излизате през горещия период от деня, понякога да стоите на сянка не е средство да се предпазите. Също така горещината може да предизвика и задържане на течности, от което могат да ви се подуят краката. За да предотвратите това е добре често през деня да си почивате с крака повдигнати на възглавница, например. Също така са много благотворни и масажите със студена вода по време на къпане.
Много специалисти са на мнение, че плуването е най-доброто упражнение за една бременна, но естествено пак трябва да внимавате:

 • трябва да сте сигурни, че водата е много чиста, ако става въпрос за басейн; а къпането в реки и езера не е много препоръчително
 • заради различни гъбични заболявания е препоръчително да сменяте банския си веднага след като излезете от водата
 • през последния месец от бременността не е препоръчително да плувате и изобщо да се къпете в какъвто и да е воден басейн

Внимавайте и с храната

Deteto.info

Нездравословното хранене или консумирането на продукти в лошо състояние може да предизвика доста стомашни проблеми при бременните. На първо място трябва да избягвате пикантните храни, а също и бързото хранене на крак. Яжте плодовете винаги обелени, ако ядете зелени салати, ги измивайте много добре.

Внимавайте със слънцето

Deteto.info

Излагането на слънце през бременността може да предизвика понижаване на кръвното налягане, дехидратация на кожата. Освен това може да предизвика и появяването на пигментни петна по лицето, които после се махат доста трудно. Затова ползвайте слънцезащитни лосиони с висок фактор и стойте повече на сянка. Разходките по плажната ивица са по-подходящи за вас от това да се излегнете на горещото слънце и да се печете по цял ден.

Бременна и добре хидратирана

Бременна и добре хидратирана

Deteto.info

Благодарение на добрата хидратация вие ще се чувствате добре през цялата си бременност. А особено трябва да наблегнете на това през летния сезон. Добрата хидратация през бременността е жизнено важна, а и тя спомага за смекчаването на някои неразположения, предизвикани от хормоналните промени през бременността. Също така много често срещано при бременните жени е подуването на глезените, което е в следствие на това, че организма задържа течности, тъй като тези, които получава не са достатъчни. Ако забележите, че краката ви са подути, лекарите препоръчват да пиете обилно течности, с което ще стимулирате функцията на бъбреците, ще подобрите кръвообращението си и ще елиминирате токсините. Препоръчват се поне 2 литра течности дневно. Освен това, ако сте добре хидратирани през лятото вие ще допринесете за правилното регулиране на телесната температура.
Пийте прясно изцедени сокове, все пак лятото е най-подходящия сезон, тъй като има изобилие на всякакви плодове. Също така можете да си правите и зеленчукови сокове.

Хидрогимнастика през бременността

Deteto.info

През бременността тялото на бъдещата мама търпи доста големи промени. При бременната могат да се появят целулит, стрии, хемороиди, болки в гръбнака и кръста, а също така могат да се подуят глезените и коленете. Всички тези притеснения могат да бъдат контролирани и намалени ако бременната прави някои упражнения и гимнастика. Освен ежедневните разходки, които можете да правите, едно от най-благотворните упражнения за бъдещата мама е водната гимнастика. Според някои научни изследвания, хидрогимнастиката е много препоръчителна през бременността особено за намаляване на болките в гръбнака. Тя успокоява, релаксира и поддържа тялото във форма, спомага за изгарянето на излишните калории, подобрява кръвообращението. За бременната жена хидрогимнастиката е полезна, защото:

 • намалява болката в кръста и гръбначната област
 • стимулира кръвообращението
 • подобрява мускулната система и гъвкавостта
 • успокоява и релаксира

Водната гимнастика е препоръчителна за бременната след навършването на петия месец от бременността. Това не са само обикновени упражнения във вода, а е нещо много повече – трябва да се използва максимално натиска на водата. Ето защо тя се прави под надзора на специалист в тази област, а също ако решите да се занимавате с това трябва първо да се консултирате и с лекар, за да разберете дали е подходящо за вас. Заучените движения от хидрогимнастика можете да практикувате спокойно и в благотворната морска вода, като все пак внимавайте с високите температури и правете това само в по-хладните часове от деня (водата привлича слънчевите лъчи).
Естествено не прекалявайте с упражненията, за да не се натоварите много.

Хранителната диета на бременната жена през лятото

Deteto.info

През лятото, наред с обичайните неразположения на бременността като гадене и повръщане, се появява и една липса на апетит, предизвикана от високите температури. В горещите дни е необходимо да изберете храни, които съдържат подходящите хранителни вещества, които ще предотвратят дехидратацията. Най-подходящите храни за бременната през летния сезон:
Плодовете – имат освежаващо и хидратиращо действие; лесни са за консумация, независимо дали ги консумирате под формата на плод или плодов сок. Осигуряват необходимата порция витамини и минерали като витамин С, фолиева киселина, бетакаротин, магнезии и въглехидрати. Високото съдържание на течности в тях спомага да се избегне дехидратацията.
Зеленчуците – богати са на фибри, витамини и минерали. Подобно на плодовете трябва да се консумират много внимателно измити.
Млечни продукти – задължително трябва да присъстват в менюто на бременната. Съдържат калций, витамин В, витамин D и протеини; киселото мляко също се отразява добре през летните месеци, тъй като е лесно усвоимо от организма, а и утолява жаждата.

Липсата на апетит се среща при доста бременни през летния сезон. Но ако продължи повече от няколко дни трябва непременно да се консултирате с лекар. Ако пък става въпрос за нещо преходно, то можете да следвате следните съвети:

 • приемайте храната на малки порции и по-начесто, за да избегнете чувството за бързо насищане
 • консумирайте по малко на количество храна, но по-хранителна
 • избягвайте временно супи и салати, тъй като те насищат, но не съдържат никакви калории
 • не си приготвяйте основно ястие и второ ястие, а само едно, но по-богато
 • опитвайте разнообразни храни за да стимулирате апетита си
 • пийте много течности между храненията
 • хранете се в приятна обстановка.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни