►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Възстановяването след секцио

Как ще се чувствате след секциото? Възстановяването след цезарово сечение изисква грижи, облекчаване на болката и търпение. Както всяка мама и вие ще се чувствате еуфорично и в същото време изплашена от отговорността да се грижите за вашето новородено. Освен това ще имате болки в коремната област, тъй като белегът ще ви придърпва. Жените, родили със секцио, обикновено престояват около 6-7 дни в болницата.


Възстановяването след секцио

Какво ще ви дадат за болката след раждането

Deteto.info

Ако ви правят епидурална упойка, може да добавят морфин, който е едно добро успокоително за следродилната болка и чиито ефект продължава 24 часа и не предизвиква сънливост.
Във всеки случай, не искайте допълнителни медикаменти за болката, анестезиологът е преценил какви са подходящи за вас. Все пак, ако имате някакви неразположения, кажете на акушерката. Все пак колкото по-добре се чувствате, толкова по-лесно и добре ще кърмите бебето и ще се придвижвате по-активно.

Какво е възстановяването през първите дни след раждането

Какво е възстановяването през първите дни след раждането

Deteto.info

Вероятно ще чувствате сънливост и ще ви се гади веднага след раждането. Гаденето може да продължи до 48 часа след операцията, но вашият гинеколог може да ви даде някакъв медикамент, за да облекчи неразположението.
Ако искате да започнете да кърмите веднага, то това може да стане най-рано след престоя ви в реанимационна зала.
Вероятно ще усещате болка в коремната област заради операцията. Белегът ще бъде леко подут и ще има по-тъмен цвят от кожата ви. Гинекологът ще минава всеки ден да види как върви възстановяването ви и дали белегът зараства добре. В началото може да ви боли, когато кихате или кашляте и ще усещате натиск в коремната област, което постепенно ще отшуми и ще се почувствате по-добре.
Акушерката ще идва често да ви наглежда, ще проверява жизнените ви показатели, ще пипа корема ви, за да се увери, дали матката ви е твърда и ще оценява количеството на вагиналното ви течение.
Както всяка родила жена, ще имате вагинално течение, наречено лохии, състоящо се от кръв и мъртви клетки, отделящи се от стените на матката. В първите няколко дни то ще има тъмночервен цвят като постепенно ще започне да избледнява.
Ако всичко върви добре акушерката ще махне катетъра ви 12 часа след раждането и вече можете да започнете да се храните, когато имате апетит.
Може да се чувствате леко подута през първите няколко дни, заради това, че храносмилателната ви система е забавена от хирургичната намеса. Затова веднага щом ви кажат, че можете да ставате, се поразходете малко, за да може да се задвижи храносмилателната ви система. Не се опитвайте да ставате сами, акушерката трябва да бъде до вас през цялото време и трябва да станете с нейна помощ. Понякога дори отиването до тоалетната може да окаже много трудно за вас, но се опитайте да се движите, защото това е важно за вашето възстановяване.

А как върви възстановяването след като си отидете у дома

Deteto.info

Когато се върнете у дома ще имате нужда от помощ. Възможно е, ако ви боли, да имате нужда от аналгетици през първата седмица след като родите. Докторът ви ще ви каже при положение, че кърмите, кои медикаменти можете да взимате.
Пийте обилно течности, за да не се запичате.
Освен това следете белега си, за да сте сигурни, че нямате инфекция, следете за това дали не е топъл, зачервен, подут и да сълзи, и дали и болката няма да се усили. При най-малкото съмнение, веднага се свържете с вашия лекар.
Кървенето (лохиите) трябва постепенно да намалеят, въпреки че вероятно ще продължат до 6 седмици. Постепенно трябва да променят цвета си от тъмночервен, до розов и накрая бял или жълтеникав. Ако продължава дълго време да е обилно, обадете се на гинеколога си.

Колко активни можете да бъдете

Колко активни можете да бъдете

Deteto.info

Въпреки че е много важно да си почивате достатъчно, след като се приберете у дома, също ще е необходимо да се разхождате често. Ходенето спомага за доброто зарастване на белега. Не прекалявайте с активността, разбира се. Започнете постепенно да ставате все по-активни. Не вдигайте нищо по-тежко от вашето бебе през първите осем седмици. След 6-8 седмици вече ще сте в състояние да започнете упражнения, но умерено. Започнете упражнения, но само след преглед при вашия гинеколог.

Какъв е белегът

Deteto.info

В началото белегът ще е леко подут и ще е по-тъмен от кожата ви, но ще започне да намалява значително през първите шест седмици след раждането. Обикновено белегът е дълъг от 10 до 15 см и има дебелина около 3 мм. Когато зараства белегът постепенно ще става с все по-светъл цвят, близък до този на кожата и ще стане с дебелина 1,5 мм.

Какво да очаквате що се отнася до емоционалното възстановяване

Deteto.info

Много майки преживяват голямо разнообразие от емоции след цезаровото сечение. Може дари да изпаднете в следродилна депресия, ако например сте искали нормално раждане, а в последствие се е наложило да раждате чрез секцио. Някои жени смятат, че секциото трябва да става единствено когато се налага по лекарско предписание и когато им се случи, се чувстват много депресирани.
Независимо по какъв начин сте родили, хормоналните промени са налице и оттам и противоречивите чувства. В един момент сте еуфорична и весела, а след малко вече плачете и се чувствате тъжна и депресирана. Трябва ви много спокойствие и търпение, за да се справите. Не се поддавайте на негативни мисли и гледайте само напред и към хубавите неща, които тепърва ви очакват с вашето бебче.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни