►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Бременност и работа

Бременността е период, в който стават големи физически, емоционални и психологически промени. Най-очевидната промяна естествено е физическата, която пък обаче, ако не става въпрос за тежък физически труд, е тази, която най-малко влияе на работния процес.


Бременност и работа

Ако това, което върши бременната не изисква прекалено много движение и натоварване, вероятно тя ще може да работи почти до края на бременността си, но ако е работа, която изисква непрекъснато движение и е прекалено динамична, е възможно жената да се изморява повече и да се наложи да намали ритъма, особено след шестия месец на бременността.
В същото време на емоционално ниво промените също не са за подценяване – по-силна чувствителност, което освен че трябва да бъде възприето от бъдещата майка, но и да бъде разбрано от хората, които я заобикалят.

Бременната и работата

Deteto.info

Това винаги е била тема, по която се е спорело много. Някои дори смятат, че бременната жена е толкова крехка и чувствителна, че не би могла да съчетае работата с бременността си. Психолозите обаче не са на това мнение и според много изследвания продуктивността на жената докато е бременна не намалява и дори се учеличава, стига тя да получава нуижната й подкрепа от близките и колегите й.
Освен това е доказано, че креативността на жената също се увеличава през бременността.
Според редица специалисти жената ще се справи по-добре с бременността си и всичките хормонални и други промени, които носи тя, ако през това време й се даде възможност да работи, разбира се, ако работата й не изисква силни физически усилия.

Кога бременността и работата са несъвместими

Кога бременността и работата са несъвместими

Deteto.info

Наистина има професии, които не са подходящи за бременни и са вредни за тях. Това обаче няма как да не бъде усетено и предвидено от жената и съответно от работодателя й. Някои професии са вредни например заради голямото физическо натоварване, което изискват, други – поради това, че работата е свързана с химически продукти и наличие на радиация, което е много опасно за здравето на бебето и майката и т.н. В тези случаи бременната трябва да поиска да бъде преместена на друга длъжност, да бъде намалена продължителността на работния ден или дори да излезе в отпуск през цялата си бременност - все пак здравето на бебето е най-важното, нали?
Непрепоръчителните професии са тези, които изкскват голямо физическо усилие или пък тези, които предполагат някакъв риск като например, треньор по някакъв опасен, екстремен спорт.

Някои превантивни мерки на работното място

Deteto.info
  • Ако работата ви изисква през цялото или през повечето време да сте в седнало положение, е добре да носите специални, еластични чорапи, които ще подобрят кръвообращението ви. Трябва също така да се разхождате през определен период от време, за да се предпазите от болезненото подуване на глезените. Погрижете се и столът да ви бъде максимално удобен, макар че то това трябва да е задължително за всички, които работят в седнало положение, независимо от това дали са бременни или не
  • Важно е да не работите в силно замърсена среда. Помещението, където работите трябва да се проветрява редовно и да бъде с добра вентилация, за да не се застоява въздухът.
  • За цигарите две мнения няма, освен че и вие не трябва да пушите, не трябва и да ставате пасивен пушач – това дори е по-лошо от първото.  Това не е толкова трудно постижимо, в повечето офиси пушенето е забранено.
  • Не се затрупвайте с прекалено много ангажименти след работа. Ако всички хора са изморени след работа и имат нужда от малко почивка, какво остава за вас. Пълноценната почивка и сън са от фундаментално значение за вас и за развитието на бебето.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни