►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Профилактиката и ранната диагностика на рака на гърдата

Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата. В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата.

Д-р Валентин Иванов
Д-р Валентин Иванов

лекар образна диагностика, мамолог, Аджибадем Сити Клиник, https://www.tokudabolnica.bg/bg

Вижте всички статии на Д-р Валентин Иванов

Профилактиката и ранната диагностика на рака на гърдата

РАННАТА ДИАГНОСТИКА МОЖЕ ДА СПАСИ ЖИВОТ

Deteto.info

Профилактичният преглед се извършва при жени, които нямат оплаквания. Неговата цел е да следи състоянието на млечните жлези и евентуално да установи наличието на промени, които своевременно да бъдат уточнени. В зависимост от възрастта на жената и структурата на млечните жлези, методите, които се прилагат са различни. При младите жени - по-подходяща е ехографията, която не използва рентгенови лъчи и позволява изобразяването на плътните млади гърди. Жените в зряла възраст, над 50 години е препоръчително да се изследват с мамография. Така могат да се открият туморни формации, които не се опипват при обикновения преглед.
Диагностичният преглед е този, от който се нуждаят жените със симптоми като напипващи се образувания, задебеление или зачервяване на кожата на гърдата, секреция от каналите, деформация на зърното или болка. С диагностична мамография се уточняват и всички аномалии, установени при скрининговото изследване. При провеждане на диагностичното изследване от изключителна важност е да се проследи историята на заболяването и да се предостави предходната медицинска информация. Диагностичният преглед може да наложи разширяване на обема на изследване с провеждане на магнитно-резонансно изследване на млечните жлези или биопсия на патологичната находка.

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА РАКА НА ГЪРДАТА

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА РАКА НА ГЪРДАТА

Deteto.info
  • Предпазва ли кърменето от рак на гърдата?

Доказано е, че жени, които са кърмили децата си показват по-ниска честота на заболяване на млечните жлези.

  • Повишава ли употребата на контрацептивни средства и други препарати на хормонална основа риска от заболяване?

Да, особено когато се приемат продължително в постменопаузална възраст.

  • Истина ли е, че при висок риск за рак на гърдата, не може да се направи нищо, освен да се следи за признаци на заболяването?

Все още медицината не разполага със средства за реална превенция. Затова най-сигурният начин е редовното провеждане на профилактични прегледи. За този контингент пациентки те са по-обстойни и започват в по-ранна възраст.

  • Вярно ли е твърдението, че биопсията със спринцовка може да причини разсейки?

Не, биопсията е основен диагностичен метод за доказване хистологията на процесите.

  • Облъчването от ежегодните мамографии увеличава ли риска от рак?

При мамографията използваната доза рентгеново лъчение е преценено ниска и не води до лъчеви усложнения. За тази цел специализираните клиники провеждат специален качествен контрол на апарата и образа с оглед сигурността на жените.

  • Повишават ли имплантите риска от рак на гърдата?

Не, но е задължително преди поставянето им да се направи профилактичен мамографски преглед.

  • Пречат ли имплантите при мамографски преглед?

Да, в различна степен в зависимост от начина на поставянето им. Съществуват техники, които до голяма степен преодоляват неудобствата.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни