►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Синузитът в детска възраст

Синузитът представлява възпаление на лигавицата на околоносните кухини. Анатомично се описват четири чифта синуси – максиларни, фронтални, етмоидални и сфеноидални.

Д-р Галя Георгиева
Д-р Галя Георгиева

Специалист УНГ, МБАЛ „Токуда Болница София”, https://www.tokudabolnica.bg/bg

Вижте всички статии на Д-р Галя Георгиева

Синузитът в детска възраст

След раждането те се развиват постепенно в годините. За това при децата в различна възраст са анатомично обусловени различни видове синузит. След едногодишна възраст синузитът е представен от възпаление на етмоидалния лабиринт. С напредване на годините и оформянето на останалите синуси вече може да се развие патологичен процес и в тях. Има индивидуални различия, но средно около 7-годишна възраст вече са оформени всички синуси.
Причините за възпалението на синусите са в най-голям процент първоначална вирусна инфекция, като в зависимост от вирулентността на агента клиничната картина се развива от един до няколко дни. Много често в процеса на развитието на болестта се наслагва и бактериална инфекция.

Симптоми и кога хремата и главоболието могат да означават синузит

Deteto.info

Първоначалните симптоми са: запушване на носа до 48 часа и поява на секреция от носа – отначало бистра, в последствие бързо се променя към гноевидна. В зависимост от локализацията – етмоидална при малки деца – има и изразен фебрилитет до 38-39 градуса, влошаване на общото състояние и много често подуване и зачервяване на носната пирамида към вътрешния ъгъл на окото. При по-големи деца общото състояние се влошава с по-бавни темпове – дори до 10 дни, като се засилват оплакванията от тежест към болка в областта на челото и/или максиларните синуси в зависимост от локализацията на възпалението. Затова при продължаващи повече от 10 дни оплаквания от гноен секрет от носа и запушване, болка в челото и дискомфорт на зрението – бърза уморяемост при четене, бърчене на челото, главоболие – дори без повишена температура и други оплаквания е необходима навременна консултация с УНГ специалист.

Как се поставя диагнозата

Deteto.info

Още след клиничния преглед УНГ специалистът е в състояние да установи синузит, като в допълнение и по преценка на лекаря могат да се използват и други методи от образната диагностика – най-често рентгенова снимка на синусите.

Какво е лечението на синузита

Какво е лечението на синузита

Deteto.info

Затоплените кристали морска сол помагат в качеството си на физиотерапевтична процедура – загряване на възпаленото място, но само по себе си не е лечебно средство. Разтворени – т.нар. морска вода за промивки на носа – също само подпомагат терапията. Основното лечение се провежда с антибиотици, симптоматични средства и физиопроцедури в зависимост от локализацията, хода и остротата на заболяването, както и възрастта на детето.

Как детето може да се предпази от синузит

Deteto.info

Навременно посещение на УНГ специалист при продължаващо три дни затруднено носно дишане, дори без други симптоми, е в голяма степен гаранция за предотвратяване на усложнения на обикновения ринит в синузит. При деца до две години дори не бива да се чакат три дни, а да се потърси специалист още на втория ден. Честата практика да се изчаква и да се използват само промивки с физиологичен разтвор улесняват в значителна степен последващото разпространение на възпалението. В случаите на много остро протичане – в рамките на 24 часа – родителите сами търсят лекарска помощ заради бързото влошаване на общото състояние на детето.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни