►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детските зъбки – как да ги предпазим?

В по-голямата част от случаите вината е на родителите, които не са показали на детето как да си мие зъбите правилно. Кариесът на млечните зъби не трябва д се подценява, защото, ако не се излекува навреме, може да предизвика инфекция.


Детските зъбки – как да ги предпазим?

Освен това, ако зъбчето с кариес е толкова засегнато, че трябва да се извади, ще се образува празно място и постоянните зъби ще израснат не на правилното си място.
След като излязат всички млечни зъби, трябва да научим детето да използва четката за зъби правилно и да мие зъбките поне дава пъти дневно (сутрин и вечер преди лягане). В началото детето ще приема това като игра, а и така трябва да бъде, ако не искаме да се отегчи и да загуби интерес. Вие мийте зъбите на детето, но задължително му давайте да ги мие и самичко, за да свикне и да се научи да ги мие правило.
Не трябва да се прекалява и с пастата за зъби, достатъчно е да слагате съвсем малко, колкото грахово зърно. В случая същественото е да се мият зъбите редовно и по правилния начин, а не количеството паста за зъби, което няма никакво значение.

Почистване на млечните зъби

Deteto.info

За да предпазим млечните зъби е много важно да отделим нужното внимание на устната хигиена и тя да влезе в ежедневните хигиенни задължения на детето.

От храненето зависи здравината на зъбите

Deteto.info

Основната заплаха за зъбите е захарта. Бонбони, шоколади, бисквити – те са голяма заплаха, тъй като подсладителите, които те съдържат, се разлагат в устната кухина, престоявайки много време в контакт със зъбите. Бактериите съдържащи се в плаката абсорбират тези захари и така се произвеждат киселини, които всъщност причиняват кариеса.
За да избегнем това трябва детето да приема захар максимално рядко, защото всъщност здравето на зъбите зависи не от количеството на захарта, а от това колко често детето консумира сладки неща. Вредни за зъбите са също и подсладените концентрирани сокове, газирани напитки и натуралните сокове.

Как да предпазим зъбите на детето

Как да предпазим зъбите на детето

Deteto.info

Млечни или вече постоянни, за зъбите трябва да се полага ежедневна грижа. След тригодишна възраст трябва вече да приучваме детето да мие зъбките си самичко, като ние му показваме правилните движения, както и количеството паста, което трябва да използва. Трябва да се внимава и с количеството на пастата за зъби, тъй като се смята, че прекомерното количество флуор може да доведе до появата на петна по зъбите. За да има здрави зъби детето трябва да приема достатъчно количество калций и флуор, но за това, дали детето ви се нуждае от допълнителен прием на флуор трябва задължително да се консултирате със стоматолог.
Това, че видимо по зъбките няма нищо не трябва да ни служи за успокоение, тоест редовното посещение при зъболекаря е от съществено значение. Смята се, че след тригодишна възраст е добре детето да посещава стоматолог поне два пъти годишно, тоест на всеки шест месеца.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни