►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Грипът – особености и важни аспекти

Ние, педиатрите, добре познаваме началните прояви на болестта при заразяване с грипен вирус , най-вече поради опита си от предишната епидемия от „свински грип”. При своевременно потърсена помощ, от страна на пациентите, можем да овладеем заболяването с изпитаните вече противовирусни препарати и в повечето случаи да предотвратим евентуалните усложнения при рисковите групи.

Д-р Иван Стаменов
Д-р Иван Стаменов

Педиатър, Медицински комплекс „Д-р Щерев”, http://shterevhospital.com/

Вижте всички статии на Д-р Иван Стаменов

Грипът – особености и важни аспекти

Рискови групи

Deteto.info

На практика, рискът от усложнения, при млади хора с нормален имунитет, е минимален. Кърмачетата и малките деца, пациентите с имунен дефицит, както и болните от хронични сърдечни и белодробни заболявания формират така наречените рискови групи при заразяване с грипен вирус.

Протичане на болестта

Deteto.info

Грипното заболяване има много кратък инкубационен период и протича остро, с бързо развитие на симптоматиката. Водещите симптоми са от страна на дихателната система и са с различна степен на изява, спрямо възрастовите групи. В този смисъл, не са еднакви и настъпващите усложнения.
Най-тежко грипното заболяване протича при малките деца, бременните жени и възрастните, както и при хроничноболните пациенти. Прави впечатление, че напоследък пациентите не търсят своевременно  лекарска помощ, а се доверяват на  материали в интернет и често ползват нетрадиционни методи на лечение.
Всички ние тепърва ще носим последиците от нарушеното доверие на пациентите към здравната ни система. Разбира се, от една страна, известна вина за това носят  и медиците, но от друга и пациентът винаги има право на избор.
Когато се касае за малки деца, обаче непотърсената своевремeнно лекарска  консултация, може да доведе до сериозни проблеми, защото при бебето и малкото дете, заболяването протича по-тежко и често води до белодробни усложнения. Така, например грипният вирус тип А, понякога може да причини и с тежък енцефалит. След протичане на острата фаза на грипното заболяване, често настъпват  вторични бактериални инфекции, които изискват своевременна диагноза и лечение.
Важно е родителите да потърсят навреме лекарска помощ,  при всеки остро настъпил катарален синдром с висока температура, при детето им.

някои случаи на заболявания

Deteto.info

Ще се опитам да бъда полезен на родителите, като споделя някои случаи на заболявания  от последните няколко дни:

  • Никола е  бебе на 2 месеца, на естествено хранене, развиващо се нормално. През последните 2-3 дни таткото на детето е с оплаквания от дразнене в гърлото и болезнена суха кашлица, чувства се отпаднал, има висока температура. Провежда самолечение с рекламиран разтворим препарат с парацетамол. По сведение на майката, от едно денонощие, малкият не се храни  добре, по-вял е, прокашля, а през последните часове почти непрекъснато спи, като диша по-учестено. При прегледа се установява, че детето е вяло, с учестено дишане, като коремчето се движи в такт с дишането и при вдишване се забелязва леко хлътване под ребрената дъга. При поднасяне на слушалката към нослето се чува леко стенание при издишване. При преслушване на гърдичките се установява удължено издишване и свиркащи хрипчета. Измерената температура е 37,9° С ректално. Никола се нуждае от болнично лечение, поради развилия се бронхообструктивен синдром, вследствие на вирусната инфекция и нуждата от вливания на водно-солеви разтвори, както и инхалации с бронхоразширяващи и секретолитични медикаменти. Необходимо е активно лекарско наблюдение, заради опасността от развитие на пневмония.
  • Александър е на 3 години – добре развито и рядко боледуващо дете. Заболял е преди 4 дни със суха кашлица и повишена температура. Лекуван е без лекарска намеса и отново с разпространение и известни медикаменти, повлияващи симптомите и високата температура. Въпреки лечението, постоянно поддържа температура 38 -39° С, няма апетит, а кашлицата става по-влажна. При прегледа прави впечатление, че детето диша учестено, очите му са  зачервени и подкръжени. Езичето е суховато и се усеща ацетонов дъх от устата. Мекото небце и мъжецът са зачервени, леко оточни и изглеждат сякаш поръсени със ситни мехурчета. Забелязва се хлътване под ребрената дъга при вдишване, а при поставяне на дланта върху гръдния кош се усещат хрипове. При перкусия се установява леко скъсяване на белодробния тон в дясната основа, а при преслушването на белите дробове се чуват хъркащи, свиркащи  и разнокалибрени влажни хрипове, повече вдясно. При  направената рентгенография се установява пневмония и детето е насочeно за болнично лечение.
  • Калоян е 4-годишно, нормално развито и рядко боледуващо дете. Майка му е с температура над 39° С, от два дни. Има оплаквания от болки по мускулите и силна отпадналост, дразнене в гърлото,  суха кашлица. От няколко часа и малкият Калоян е с повишена температура, но е бодър, продължава да играе, храни се нормално. При прегледа е в добро състояние, въпреки покачената температура (38,5°С), с бляскави очи  и  зачервени бузки. Ръчичките са студени, пулсът учестен. Езичето е влажно, а по мекото небце и мъжеца се вижда характерното зачервяване, лек оток и обрив, като от ситни мехурчета. Находката в белите дробове е нормална. Започнато е лечение с „Тамифлу“ и симптоматични средства. Препоръчана е лека въглехидратна храна и често даване на прясно изцеден сок от предпочитан плод или компот от малини и дюли, а също така чай с мед и лимон. Майката е посъветвана да не се стреми да сваля температурата под  37°С, а просто да компенсира повишената нужда от течности. На третия ден детето е вече с нормална температура и в добро  състояние. Вероятно не е без значение, че родителте на Калоян са направили  профилактика с имуномодулатор през есента, а от две седмици са започнали да дават ежедневно сироп от бъз и ехинацея...

Съвети

Deteto.info

Моят съвет към родителите е да неподценяват опасността от грипа и  своевременно да потърсят  мнението на специалист. У нас широко се рекламират и свободно продават, в аптеките, лекарствени продукти против  „простуда”  и  „грипни състояния”, които съдържат основно пет вида вещества в различна комбиинация: противоалергични, отпушващи носа, противокашлични, отхрачващи и температуропонижаващи. Проблемът е в това, че повлияването на отделни симптоми не гарантира оздравяването на детето Ви, без усложнения. Като понякога дори увеличава риска от усложнения. Трябва да се има предвид, че децата до 3-4-годишна възраст имат все още недостатъчно развит имунтет, поради което има смисъл в тази възраст да се дават имуномодулатори, преди настъпването на грипния сезон.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни