►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Интимната хигиена на момиченцата

Редовните хигиенни процедури са необходими за момиченцата от самото им раждане. Струята вода при подмиване се насочва така, че да облива от пубиса към ануса. За да се избегне промяна на киселинно-алкалния баланс и щети по нежната и чувствителна кожа, редно е да не се употребяват обикновени сапуни, а специални детски средства за интимна хигиена.


Интимната хигиена на момиченцата

Как се мият половите органи на момиченцата

Deteto.info

Малкото момиче трябва да има лични средства за интимната хигиена – сапун, гъба, кърпа за избърсване. Преди да започнете интимната хигиена на детето, измийте добре ръцете си. Половите органи се мият старателно като разтваряте малките и големите срамни устни, направлявайки струята вода от пубиса към ануса (с цел да се избегне попадането на бактерии във влагалището). Използвайте Ph-неутрален детски сапун при новородените или специални средства за интимна хигиена за девойки и жени, които поддържат или възстановяват при нужда киселинния баланс на кожата. Според някои специалисти сапунът не е необходим, тъй като изсушава слизестата обвивка, а мастните и потните жлези на бебето все още не работят. Процедурата по измиването е задължителна сутрин и вечер, както и след всяка дефекация. След измиване подсушавайте с мека кърпа. На по-късен етап, когато дойде време за превръзки, те трябва да се сменят на всеки два часа, като всеки път е желателно и измиването с течаща вода или в краен случай, избърсването с бебешки влажни кърпи с неутрално Ph.

Използват ли се кремове и масла

Deteto.info

Само при налични раздразнения на кожата на половите органи и то след посещение при лекар. Ако всичко е наред – такива мазила не са необходими.

Какво да правим при сърбеж, зачервяване, течение или неприятна миризма

Deteto.info

При току-що появило се слабо зачервяване, можете да опитате да облекчите състоянието с домашни средства. Не ползвайте обичайния сапун и вода, а запарка от лайка или невен. След това намажете с детски противовъзпалителен крем. За известно време след подмиването оставяйте детето без памперс, въздържайте се от тесни чорапогащи и панталонки и в никакъв случай не използвайте гащички от изкуствени материи. Ако зачервяването не отшуми за няколко дни, обърнете се към лекар. В останалите случаи – сърбеж, течение и неприятна миризма - не се опитвайте да лекувате детето сами. Причините за подобни явления са много – попадането на чуждо тяло във влагалището, глисти, алергии, авитаминоза. Това може да установи само лекар. Той ще вземе натривка, чрез която ще постави диагноза и ще предпише адекватно лечение.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни