►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Захранване – кога, как и с какво?

Темата за захранването е една от най-обсъжданите и противоречивите. Някои смятат, че най-добрият вариант е ранното захранване (от 3-тия месец), защото така бебето свиква по-рано с твърдата храна, няма да стане капризно или злоядо и е едно своеобразно улеснение, защото така то по-скоро ще премине на обща храна и няма да се налага да му се готви отделна от тази на възрастните. Освен това, според тези, които поддържат ранното захранване, бебето не може толкова дълго време да бъде само на кърма, тъй като това не е достатъчно за правилното му развитие и организмът му има нужда от допълнителна енергия, която не може да се достави само с кърмата или адаптираното мляко.


Захранване – кога, как и с какво?

Други пък са на мнение, че ранното захранване е вредно за здравето на бебето. Под късно захранване се има предвид това, което става след навършване на 6 месеца и според специалисти, храносмилателната система на бебето преди тази възраст не е достатъчно развита, което ще попречи на правилното усвояване на хранителните вещества. Правят се много изследвания във връзка със захранването и според тях се оказва, че ранното въвеждане на храна, различна от млякото, ще попречи на усвояването на хранителните вещества от него. Като друг довод срещу ранното захранване идва и рискът от алергии, като се смята, че организмът на бебето не би могъл да се справи с тях преди то да навърши 4 месеца. СЗО препоръчва изключително кърмене до шестия месец и чак след това да се започне със захранването. Друг довод в защита на късното захранване е и това, че според него, няма смисъл бебето да се захранва по-рано, дори да му се дават и плодови сокчета, защото, тъй като храносмилателната му система още е незряла, те няма да бъдат усвоени добре, а има риск и да навредят.

Така или иначе и при двата случая захранването протича по един и същи начин, като важното е все пак да наблюдавате бебето, което самичко ще ви даде индикации, че е готово за това: бебето вече може да седи (в този случай вече говорим за късно захранване, тъй като обикновено мъниците започват да седят стабилно между петия и седмия месец) бебето проявява интерес към вашата храна и посяга към нея може да слага самичко предмети в устата си имате усещането, че кърмата или адаптираното мляко вече не са му достатъчни и ви се струва, че бебето остава гладно. Например, ако се скъсят интервалите между храненията, тоест ако бебето огладнява по-често, това означава, че млякото вече не му е достатъчно отваря си устата и настоятелно сочи към вашата храна, за да му дадете. Независимо от това, дали е на естествено, смесено или изкуствено хранене, идва период, в който бебето трябва да бъде захранено. Когато моментът настъпи, е добре да се консултирате с педиатъра.

При въвеждане на нова храна винаги спазвайте следните правила

Deteto.info
 • бебето трябва да е здраво
 • увеличавайте количеството постепенно
 • не насилвайте бебето, ако то не харесва храната – опитайте отново след няколко дни
 • между два вида нови храни (например пюре и кисел) трябва да има не по-малко от 2 седмици интервал
 • давайте пюретата и киселите с лъжичка

За да няма колебания, ще уточним първо, че захранване правим, когато дадем на бебето храна, различна от мляко, като в това число влизат всякакви сокчета, пюрета и каши, както и твърда храна.

Някои специалисти препоръчват захранването да започне първо с плодови сокчета (естествено без цитрусови плодове, тъй като те причиняват алергии). Обикновено първата храна, с която се замества млечно хранене е зеленчуковото пюре. Задължително се започва с готово пюре, като отначало се дават 5-6 лъжички, след което бебето се дохранва с мляко. За 7-8 дни постепенно се замества цялото млечно хранене с пюре. След 2 седмици първото следобедно хранене се замества с млечно-плодов кисел. Той представлява бебешка храна, която съдържа мляко, плод и зърнена съставка (брашно или нишесте). В деня, в който пюрето е без месо, прибавяйте твърдо сварен жълтък. Започнете с ¼ твърдо сварен 2-3 пъти седмично и постепенно увеличавайте докато достигнете до 1 жълтък през ден.

Няколко практични съвета за захранването

Няколко практични съвета за захранването

Deteto.info
 • не трябва да се добавя сол или захар в храната на бебето; могат да се добавят някои пресни подправки, типични за домашната ви кухня, чиито вкус и аромат бебето вече познава чрез кърмата, която приема.
 • трябва да имате предвид, че на тази възраст е напълно нормално бебето отначало да откаже да приеме нова храна – предложете му я пак след няколко дни.
 • идеалната температура на поднесената храна е около 37˚С
 • лъжичката, с която ще храните бебето трябва да е малка, със заоблени краища. Когато приближим лъжичката и бебето си отвори устата, тя трябва така да се пъхне в устата му, че то да поеме съдържанието й с горната си устна докато затваря устата си
 • бебето трябва вече да може да седи стабилно, да му се осигури удобно столче за хранене със стабилна облегалка.
 • лъжичката трябва да се предлага на бебето точно отпред, а не да се налага то да извърта главата си встрани, за да я поеме.
 • детето трябва да следва определен режим за всичко. Особено стриктно трябва да се спазва хранителният режим и много да внимаваме бебето да не остава гладно и съответно да стане неспокойно и раздразнително от това.
 • препоръчително е храненето винаги да става на едно и също място и по възможност от един и същи човек. Трябва да бъде осигурена спокойна и приятна обстановка. Чинийките и приборите за хранене трябва да са подходящи за бебето и да си бъдат само негови, така че то да си ги познава добре.

След навършване на осем месеца бебето вече може да се приучва да пие вода или сокче от чашка. Изникването на зъбките често прави бебетата раздразнителни и неспокойни. Това може да доведе и до липса на апетит у мъничето, затова в критичните дни, когато е много изнервено, е по-добре да не му предлагате нови храни.

Готово или домашно приготвено пюре

Deteto.info

И двата варианта имат известни предимства. Изборът е ваш, но трябва да имате предвид, че готовите храни гарантират безопасност, каквато не можем да осигурим, ако сами избираме продуктите (зеленчуци, плодове и др.).

Предимства на готовите пюрета

Deteto.info
 • постоянен състав, съобразен с нуждите на организма и функционалните възможности на храносмилателната система 4
 • обогатени са с витамини и други биологично активни вещества, съдържанието на трудносмилаеми съставки е ограничено
 • приготвени са по рецепти, които включват разнообразни плодове и зеленчуци за по-пълно задоволяване на потребностите на организма
 • технологията на производство позволява максимално запазване на витамините. Предимства на домашно приготвеното пюре:
 • по-евтино
 • можете да съчетаете зеленчуци по свой избор

Внимание! Измивайте добре всички продукти и не добавяйте сол!

Готови детски храни

Готови детски храни

Deteto.info

Готовите храни за кърмачета не само гарантират пълноценно и разнообразно хранене на бебето, но и улесняват майката. Те се разделят на следните групи:

Млека

 • млека за кърмачета
 • преходни млека - за деца над 6 месеца
 • диетични млека - нисколактозни, антирефлексивни (против повръщане), соеви, хидролизирани

Детски консерви (пюрета)

 • плодови пюрета
 • плодово-млечни пюрета
 • зеленчукови пюрета
 • месно-зеленчукови пюрета
 • нектари и сокове

Храни на зърнена основа (каши)

 • зърнени зърнено-млечни
 • зърнено-плодови
 • зърнено-плодово-млечни
 • За децата до 6-месечна възраст се избират безглутенови каши (ориз и царевица).

Видовете адаптирани млека

Deteto.info

Млека за кърмачета

Млеката за кърмачета, които обикновено са обозначени с единица се произвеждат от краве мляко, чиято формула се модифицира, за да се адаптира за нуждите на кърмачето от неговото раждане до навършването на 5-6 месеца. Производството на тези млека е стриктно контроли- рано и трябва да покрива директивите на Европейската комисия. На пазара има голямо разнообразие от млека, но за да изберете най-подходящата формула за нуждите точно на вашето бебе, е необходимо да се консултирате с педиатър.

Преходни млека

Използват се от 5-6-месечна възраст до към 12-15-месечна. През този период млякото продължава да бъде основната храна за бебето, като покрива най-малко 50% от необходимите му дневни калории. Те са част от едно смесено хранене, при което хранителните вещества се набавят и от храни, които постепенно се въвеждат в диетата на бебето (плодове, зеленчуци, каши). Въпреки, че е на смесено хранене, мъничето трябва да приема по около 500 мл. мляко на ден. Този тип адаптирани млека също се прави от краве мляко, модифицирано спрямо нуждите на бебето в този период от неговото развитие. Тяхната формула се различава от тази на млеката за кърмачета – намалена е концентрацията на протеини, част от мазнините от млякото са заместени с растителни мазнини, прибавени са повече лактоза и витамини. Преходните млека не съдържат някои хранителни вещества, които присъстват в млеката за кърмачета, тъй като бебето на тази възраст вече приема и други храни, чрез които си ги набавя.

Готовите бебешки каши

Deteto.info

Бебешките каши са готови за консумация и бързоразтворими брашнени смеси. Те съдържат един или няколко вида брашно и още много други съставки, като мляко, плодове и зеленчуци, месо и риба и др. тези продукти обикновено са комбинирани по най-здравословния възможен начин и в съответствие с нуждите на бебето. Инс- тантните каши са по-лесно усвоими от кашите, които се приготвят чрез варене. Кашите се приготвят много лесно и бързо – преварява се вода (да ври около 5 минути), сипва се в паничка подходящото количесто вода, добавя се и необходимото количество от кашата и се разбърква добре до получаването на хомогенна смес. Можете да изчакате 1-2 минути, за да се разтвори добре. Повечето каши съдържат полезни витамини и минерали, необходими за правилното развитие на бебето. За тяхното приготвяне са подбрани екологично чисти продукти и не съдържат никакви изкуствени оцветители, консерванти и ароматизатори. Кашите имат дълъг срок на съхранение - средно 1-2 години. При повечето има срок на годност след отваряне на опаковката, който обикновено е 3-4 седмици.

Глутенът

Deteto.info

Глутенът е протеин, който се съдържа в зародишната част на някои зърнени култури, като пшеница, ечемик, ръж и др. Не се препоръчва даването на продукт, съдържащ глутен, на деца под 6 месеца, защото има опасност да развият непоносимост към него. Тази непоносимост, спадаща към хранителните алергии, е болестно състояние на тънките черва и може да се наблюдава между 9- тия и 18-тия месец на бебето. Симптомите са загуба на тегло или забавяне на наддаването, липса на апетит, раздразнителност. Не бива да изключвате напълно глутена от менюто на детето, защото, като всяко нещо в умерени количества, и той е полезен за организма. Важното е просто да изчакате с въвеждането му, поне докато бебето навърши 6 месеца.

Въвеждане на кашата

Deteto.info

Като всяка нова храна за бебето, и кашите трябва да се въведат постепенно. Ако съдържат продукти, които бебето не е опитвало до момента, трябва да дадете първо само 2-3 лъжички, после 5-6 и така, докато стигнете до необходимата доза. Същото се отнася и до кашите, съдържащи глутен, които се дават след шестия месец. Дайте на бебето първо 1-2 лъжички и изчакайте известно време, за да видите дали няма да има алергична реакция. След като се уверите, че няма реакция, постепенно можете да увеличавате количеството на кашата. Кашите от оризово брашно съдържат повече нишесте и по-малко целулоза, мазнини, соли и витамини, в сравнение с другите каши, и затова имат по-ниска хранителна стойност. Те, обаче, се понасят много добре от повечето бебета и имат противодиарийно действие. Освен това не съдържат глутен и тъй като са полезни за доброто храносмилане, те са много подходящи за първото захранване на бебето с каша. Най-важното, когато купувате бебешка каша, е да четете много внимателно опаковката – обикновено на нея пише какво точно съдържа кашата и в какво количество. Също така спазвайте стриктно и указанията за нейното приготвяне, които също задължително трябва да присъстват върху опаковката. Кашите, които съдържат различни видове брашно, имат по-богато и разнообразно съдържание на мастни киселини, аминокиселини, витамини и микроелементи и са пълноценни и лесно усвоими.

Соковете

Deteto.info

Това, че плодовите и зеленчуковите сокове са изключително богати на витамини и минерали никой не го оспорва. Това, че са жизнено важни за здравето и правилното развитие на детето също никой не го отрича. Поражда се обаче един диспут относно това кога е най-подходящият момент да въвъедем сокчетата в менюто на бебето. СЗО, а и не само тя, препоръчва до шестмесечна възраст бебето да приема само и единствено кърма, ако е на изкуствено хранене – само адаптирано мляко. Така смятат и всички останали привърженици на късното захранване, според които преди шестмесечна възраст организмът на бебето не е готов да приеме както трябва сокчетата, както и всякаква храна, различна от майчиното мляко. У нас е приета и схемата, по която някои домашни зеленчукови сокчета, като това от моркови например и някои плодови, като това от ябълка, да започнат да се дават на бебето още от 2-3-ти месец. Смята се, че това е най-добрата превантивна мярка срещу запека, който е често срещано явление при малките бебета, защото зеленчуковите и плодовите сокове спомагат за доброто функциониране на хранисмилателната система на бебешорите.

Какво да изберем

Deteto.info

Само че, като се замислим, двата варианта са абсолютно противоположни и взаимноизключващи се, а и всеки е подкрепен с доводи – на кой ще се спрем тогава? Вероятно най-добре ще бъде да се консултирате с вашия педиатър – той следи вашето бебче от раждането му и ще ви даде най-точния съвет за това как да процедирате. Някои избират нещо като среден вариант между двете и дават първото плодово сокче на бебчето, когато навърши четири месеца. Сокчето ще се отрази добре на бебето, защото е един естествен и здравословен извор на витамини. Само не бива да забравяме, че не количеството, а качеството на сока има значение. Колкото и да са полезни, с плодовите сокчета не бива да се прекалява, защото някои вещества, които съдържат, дразнят организма, когато са в големи количества. Сокчетата са здравословни в определени количества и прекаляването с тях може да предизвика храносмилателни смущения, диария и дори да увреди зъбките и да се появят кариеси. Малкото бебе не бива да поема големи количества сок, по-важно за него е организмът му постепенно да привиква към техния вкус.

С какво и как

Deteto.info

Можете да давате сокчето и с шишето, но предвид и мал- кото му количество, е по-добре това да стане с подходяща бебешка лъжичка. Запомнете, че първият път една кафена лъжичка е достатъчна. После постепенно увеличавайте на 2, 4 и т.н. докато стигнете до препоръчителната за възрастта и теглото на детето ви доза. Запомнете, че не трябва да смесвате два плода, а да давате сокче само от един. Така ще проследите успешно как детето реагира на плода, който му давате и дали няма да има алергична рекация. Плодовите сокчета се дават между храненията по няколко лъжички. Поради това, че са сладки, плодовите сокчета могат да намалят апетита на бебчето, а това е още една причина да не прекалявате с количеството им. Като начало са подходящи сокчетата от ябълка, грозде, круша. Избягвайте цитрусовите плодове и тези с мъхеста обвивка, защото причинават алергии и са подходящи, когато бебето поотрасне малко.

Какво трябва да знаете, когато приготвяте сок

Deteto.info
 • Използвайте само пресни плодове с доказан произход и качество
 • Измийте ги хубаво с хладка вода
 • За по-сигурно обелете кората на плодовете
 • Много меките плодове не са подходящи за сок, а за пюре
 • Прясно изцеденият сок се консумира най-много до 10- 15 минути след като е бил направен, защото после губи своите витамини

Когато бебчето навърши шест месеца е по-добре да му се дават плодове, а не плодови сокове – от една страна не се налага да се бърза с консумирането им, за да не се загубят витамините, а от друга – така бебето започва да се приучва да дъвче.

Готовите сокове

Deteto.info

Готовите бебешки и детски сокчета идват на помощ. Когато нямаме възможност да си набавим пресни плодове със сигурен произход и качество. Подходящи са, когато тръгнем на път или на разходка в парка. Детските сокчета подлежат на строг контрол и гарантират за своето качество. Те се правят на базата на строгите разпоредби за храните. Що се отнася до състава им, те не съдържат консерванти и допълнителна захар и са съобразени с нуждите на детския организъм. Сокчетата са разделени по възрасти, които задължително са упоменати на етикета, както и срокът на годност и производителят.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни