►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Смесено и изкуствено хранене на бебето


Смесено и изкуствено хранене на бебето

Смесено хранене

Deteto.info

При смесеното хранене, освен кърмата, бебето се храни и със специално мляко за кърмачета. Най-често причината за смесеното хранене е това, че жената няма достатъчно кърма. След като са приложени всички методи са стимулиране на образуването на кърма и това не доведе до желания резултат, се налага смесено хранене. То се осъществява според таблицата за количеството мляко, което бебето трябва да приема през определения период. В случая обаче е най-добре майката задължително да се изцежда, за да може да се проследи колкотточно кърма изсуква бебето и от колко добавка има нужда на съответното хранене от деня.

Изкуствено хранене

Deteto.info

При това хранене кърмата е изцяло заменена от мляко за кърмачета или адаптирано мляко.

Адаптираните млека

Адаптираните млека

Deteto.info

Майчината кърма е най-здравословната храна за малкото бебе, но по една или друга причина, може майката да няма възможност да кърми или пък да има недостатъчно количество кърма и тогава трябва да прибегне до т.нар. адаптирани млека.

Как са направени

Deteto.info

Формулата на адаптираните млека следва съдържанието на кърмата –въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали и т.н. Адаптираните бебешки храни съдържат комбинация от различните съставки, съдържащи се в кърмата, така че да следват приблизително същите пропорции като нея. Хуманизираните млека се произвеждат на базата на кравето мляко, което се подлага на технологична обработка. Има и специални адаптирани млека, които не съдържат белтъците на кравето мляко, тъй като са предназначени за кърмачета, алергични към кравето мляко. Обикновено те са предназначени и за деца с диарии, повръщане и др.

Предимства на адаптираните млека

Deteto.info
  • Технологията на адаптираните млека е такава, че по количество и съотношение на хранителните съставки, се приближават максимално до майчиното мляко. Те са единственият възможен заместител на кърмата – новороденото бебе не може да се храни с друго, освен с мляко.
  • Произведени са от екологично чисти продукти, които подлежат на стриктен контрол.
  • Преди отваряне имат дълъг срок на годност (от 1 до 2 години) и се транспортират лесно.
  • Специално обогатени са с полезни витамини и минерали.
  • Голямо предимство е възможността за точно дозиране на енергийния внос.
  • Химическата и бактериалната им чистота са гарантирани. 

От какво мляко има нужда вашето бебе

Deteto.info

Млеката за кърмачета, които обикновено са обозначени с единица, се произвеждат от краве мляко, чиято формула се модифицира, за да се адаптира за нуждите на кърмачето от неговото раждане до навършването на 5-6 месеца. Производството на тези млека е стриктно контролирано и трябва да покрива директивите на Европейската комисия. На пазара има голямо разнообразие от млека, но за да изберете най-подходящата формула за нуждите точно на вашето бебе, е необходимо да се консултирате с педиатър. След като навърши 5-6 месеца бебето ви вече ще има нужда от т.нар. преходно мляко.

Как да приготвяме млякото на бебето

Как да приготвяме млякото на бебето

Deteto.info

Първото нещо, което трябва да направим е да си набавим подходящи шишета и биберони, съобразени с възрастта на бебето и нуждите му.

Шишета

Deteto.info

Шишетата са стъклени или пластмасови. Стъклените са много подходящи за първите няколко месеца на бебето, чупливи са, но се захабяват много по-бавно, почистват се много лесно и има малка вероятност да се събират остатъци от храна по тях. При стъклените шишета млякото се запазва топло за по-дълго време, отколкото при пластмасовите. Пластмасовите шишета са направени от специална безвредна пластмаса, но трябва да се сменят по-често. Много са подходящи за след 4-месечна възраст, когато бебето постепенно ще започне да се опитва да хваща с ръчичка. Даже има пластмасови шишета с анатомична форма, специално предназначени за по-лесно хващане от бебчето.

Биберони

Deteto.info

Бибероните за шишета се различават не само по материала, от който са направени, но и по своето предназначение. Какво се има предвид? Формата, големината им и отворът им зависят от възрастта, за която са предназначени. На опаковката на всички биберони е споменато задължително за каква възраст са предназначени. Съответно за колкото по-голяма възраст са предназначени, толкова са по-големи бибероните. Съществена разлика между тях е и отворът. За най-малките бебчета, той трябва да бъде възможно най-малък, за да пуска по-малко, но най-важното в случая е за какво точно е предназначен биберонът. Ако е за мляко, той трябва да е по-малък, когато обърнете шишето с мляко надолу, от биберона не трябва да тече струя, а да капе равномерно. Това е с цел бебето да се доближи максимално до естественото сукане от гърдата на майката, то трябва да засмуче биберона, да направи усилие, за да изпие млякото си, а не то да тече свободно в устата му.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни