►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Време е за слънчева профилактика срещу рахит

В човешката кожа нормално се съдържат значителни количества провитамин Д, който под въздействието на слънчевите лъчи (по-специално на ултравиолетовия спектър) се превръща във витамин Д. Недостигът на витамин Д в организма е особено нежелателен при кърмачетата и малките деца, тъй като той е изключително необходим за правилно формиране на тяхната костна система.

Д-р Зорка Угринова
Д-р Зорка Угринова

Работила като дежурен педиатър в 28-ма ДКЦ – град София и Медицински център "Лора". В настоящия момент е частно практикуващ лекар. Член на Управителния съвет на Българска медицинска хомеопатична организация /БМХО/. Член на редакторската колегия на вестник "ACTA HOMEOPATHICA". Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно – популярни здравни статии, публикувани в различни вестници и списания.  Участвала е и в редица здравни и телевизионни и радиопредавания. Редом с хомеопатията в своята лечебна практика д-р Угринова прилага фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

Вижте всички статии на Д-р Зорка Угринова

Време е за слънчева профилактика срещу рахит

Какви са сигналите за недостиг на витамин Д

Deteto.info

За щастие много преди да се появят тежките деформации на костите, дължащи се на продължил дълго време сериозен недостиг на витамин Д в детския организъм, се появяват алармиращи белези, които родителите трябва да познават:

  • Бебетата стават напрегнати и неспокойни;
  • Нарушава се сънят им;
  • По –големите деца съобщават за болки по хода на костите;
  • Често е налице повишено изпотяване;
  • При недостиг на витамин Д, мускулният тонус е понижен и детето не може да стои изправено. Поради тази причина гръбначето му е силно извито като на коте;
  • При много от децата, с недостиг на витамин Д, коремчетата са необичайно издути.

Профилактика

Deteto.info

Профилактиката на рахита започва още в майчината утроба. За целта храната на бременната жена трябва да бъде разнообразна и богата на калций, витамини и протеини. От голямо значение за новороденото, по отношение на предпазване не само на рахит, но и от редица други заболяването, е кърменето. Единствено майчиното мляко осигурява на детския организъм всичките необходими за развитието му вещества. Всеки слънчев ден трябва да се използва за разходки на открито. В първата годинка на детето поне един сън трябва да бъде на открито, най-добре на шарена сянка. Слънчевите бани също се препоръчват, но излагането на слънце трябва да бъде постепенно, като се започва от няколко минути. Полезни са и баните в т.нар. слънчева вода, къпане на бебето във вода, стоплена в подходящ съд от слънчевите лъчи.  Много добро профилактично и лечебно действие по отношение на рахита има редовният масаж и гимнастиката на бебето. Капките с витамин Д, които се предписват от първия месец на кърмачето са абсолютно задължителни. Конкретните дози и продължителност на профилактиката ще определи педиатърът, които провежда детската консултация.

Хомеопатията и недостигът на витамин Д

Deteto.info

Най-често използваното хомеопатично лекарство за профилактика и лечение на рахита е Силицея 15 СН – по 5 гранули дневно или по 10 гранули веднъж седмично. Освен при склонност към рахит, този медикамент е препоръчителен и при редица други проблеми с костите или със зъбите. Особено подходящ е при по-слабички кърмачета, които трудно наддават на тегло, често боледуват от банални настинки или вирози, трудно усвояват храната и т.н.
Може да се комбинира с Калкареа фосфорика 9 СН, за период от поне три-четири месеца. При по-пълничките кърмачета, които наддават на тегло, но фонтанелката се затваря по-бално, Силицея се комбинира с Калкареа карбоника 15 СН, по 5 гранули дневно, за три до шест месеца.
При клинични данни за рахит лечението се провежда с големи дози витамин Д. В тези случаи хомеопатичните медикаменти са само допълващо лечение.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни