►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Някои въпроси, свързани с атопичния дерматит

Атопичният дерматит (АД) е едно от заболяванията на кожата, които се срещат най-често при малките деца и засягат качеството на живот на малките деца и техните семейства.


Някои въпроси, свързани с атопичния дерматит

На каква възраст се проявява обикновено

Deteto.info

Обикновено атопичният дерматит се появява преди шестия месец и се подобрява значително в 80% от случаите преди юношеството.

Как се разпознава

Deteto.info

Кожата е много суха, лющи се и има червеникави ранички.

Защо при някои деца се появява АД

Deteto.info

Основните причини са наследствени и някои фактори на средата. Ако един от родителите има атопитен дерматит, рискът детето да го наследи е около 50%, а рискът се увеличава значително, ако и двамата родители го имат. АД проявява различни патологии като екзема, астма и риноконюнктивит. Влошава се, когато влезе в контакт с дразнители като вълна, драстични промени с температурите и т.н.

Къде се появява

Deteto.info

При бебето най-често по коленете, челото и брадичката. При децата: във вътрешната част на лактите, зад коленете – на свивката на крака, по дланите, врата и т.н. При възрастните – по лицето, лактите и дланите.

Дерматитът ще изчезне ли, когато порасне

Дерматитът ще изчезне ли, когато порасне

Deteto.info

След седемгодишна възраст, при около 80% от децата АД изчезва. Въпреки че те винаги ще имат кожа, предразположена към изсушаване и раздразнение. В юношеството може да се проявява в периоди на силен стрес.

Едно дете с АД трябва ли да се консултира с психолог

Deteto.info

Атопичният дерматит не е психологическо заболяване, въпреки че в зависимост от сериозността на патологията и нейното влияние на качеството на живот на детето може, в някои случаи да доведе до нуждата от психологическа помощ.

Трябва ли да се каже на всички, приближени на детето, че то има АД

Трябва ли да се каже на всички, приближени на детето, че то има АД

Deteto.info

Да, и особено на учителката в детската градина или в училище, за да може да вземе необходимите мерки, като например да сложи детето да седи далече от радиатора, да не ходи прекалено наоблечено и т.н.

Детето с атопичен дерматит може ли да плува в басейн или в морето

Deteto.info

Едно дете с АД винаги трябва да бъде под лекарско наблюдение и да спазва неговите препоръки. Ако няма забрана от лекаря, детето може да плува, въпреки че хлорът в басейна и солта в морето могат да раздразнят кожата му, поради което се препоръчва след къпането да се подсуши много добре кожата на детето, но без да я търкате с хавлията и после да мажете цялото му тяло с хидратиращ крем или лосион. Има и специални кремове, които служат като бариера и се нанасят преди плуването и защитават кожата от раздразнения.

Могат ли да спортуват децата с АД

Deteto.info

Да, но за да избегнат раздразнения след спортуването, трябва добре да подсушават кожата си, без да я търкат и да обличат чисти и сухи дрехи след това.

Слънцето отразява ли се добре на АД

Deteto.info

Въпреки че екземата се подобрява през летния сезон, се препоръчват някои превантивни мерки: детето да стои на сянка, ако се налага и с някаква лека памучна ризка, да си слага шапка и да се нанася слънцезащитен крем с висок защитен фактор. Консултирайте се с дерматолог относно излагането на слънце и следвайте стриктно неговите препоръки.

Децата с АД могат ли да имат домашен любимец

Deteto.info

Могат да имат домашен любимец, но не и той да спи с тях в леглото им или изобщо животинката да лежи по меката мебел или някъде, където и детето ще легне. У дома трябва да се поддържа безупречна хигиена. Преди да вземете животинка на детето си, консултирайте се с лекаря му.

Има ли храни, които могат да обострят атопичния дерматит

Deteto.info

Да, някои храни могат да обострят АД и да предизвикат раздразнение. Основните дразнители сред храните са: прясно краве мляко, яйца, фъстъци, риба, киви.

АД заразен ли е

Deteto.info

Не, атопичният дерматит не е заразен. Децата с АД трябва да продължат с нормалния си начин на живот и да играят свободно с други деца.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни