►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Мога ли да пътувам със самолет докато съм бременна?


Мога ли да пътувам със самолет докато съм бременна?

През първото и второто тримесечие на бременността

Deteto.info

През първото и второто тримесечие на бременността като цяло няма никакъв проблем да се пътува със самолет. Ако, например, имате някакво усложнение през бременността, като диабет, високо кръвно налягане или пък преди сте претърпяли преждевременно раждане, е добре да се консултирате с лекар, преди да предприемете пътуване със самолет. Освен това е добре да информирате лекаря и ако ще пътувате до друга страна, за да ви насочи към някой фактор, който би бил от значение, като например, ако се налага да ви бият някакви ваксини, дали те няма да навредят на плода.

През втория триместър (седмици 14 до 27)

Deteto.info

Обикновено това е идеалният период за пътуване. На този етап повечето жени вече не чувстват обичайните за бременността неразположения, вече почти не им прилошава, имат повече енергия и има минимален риск от спонтанен аборт. Затова, ако искате да пътувате през бременността, то това е най-подходящия момент да го направите.
Може да е абсолютно сигурно да летите със самолет през по-голямата част от третото тримесечие, но все пак е добре да се консултирате със своя лекар преди да резервирате билетите. В някои случаи, когато нивото на риск е по-голямо лекарят би ви посъветвал да не пътувате, ако чакате близнаци, имате диабет или високо кръвно, имате вагинално течение, има проблем с плацентата или покажете някакъв риск от преждевременно раждане, е за предпчитане да отложите пътуванията за след като родите. Дори и да имате лека бременност, без абсолютно никакви усложнения, е добре да не пътувате през последния месец на бременността, защото в този период може да започне раждане по всяко време. 
Освен това, много аеролинии не допускат бременни в осмия месец и след това. Ако още в началото на третото тримесечие коремът ви изглежда много голям, е добре да вземете и бележка от лекаря ви, на която да е записан терминът ви, за да си спестите проблеми на летището. Не е зле да предвидите и колко време ще ви остава, когато трябва да предпремете обратния полет до дома ви, за да не се окаже, че вече ще сте влезли в деветия месец и няма да ви пуснат да “излетите”. Всяка аеролиния има различни правила, затова би било добре първо да се поинтересувате какви са изискванията й, преди да сте си купили билет.
Може би сте чули, че излагането на радиацията, която се отделя по време на полет увеличава риска от спонтанен аборт или поява на малформации у плода. Но ако при стюардесите или другите жени, които пътуват непрекъснато, има голям риск, то ако вие пътувате само няколко пъти в годината, то рискът при вас е почти нулев.

По време на полета

Deteto.info

Ако нямате никакви противопоказания да не “летите”, то можете да предприемете пътуването, но тогава трябва да помислите и са периода на самото пътуване. През цялото време трябва да сте заели удобна поза, това е важно, както за вас, така и за бебето. За да чувствате най-слабо турбуленцията, можете да си вземете място в средната зона, над крилото на самолета, а ако искате да имате повече пространство за краката си, си вземете място в специалните купета, отделени с плъзгащи врати, където има легло и телевизор – е, не всяка компания предлага луксозни самолети, но можете и на такъв да попаднете.
Във всеки случай е добре мястото ви да е близо до пътеката, за да ви е по-лесно да ставате, а и ако често ви се налага да ходите до тоалетната. Не трябва да се обездвижвате за дълго време, затова е добре да ставате за по няколко минути, на всеки час и да се разхождате. Докато седите също сменяйте позата си, не стойте дълго време в една и съща, например можете на всеки 30 минути да опъвате краката си напред и след това да ги събирате отново. Можете да си набавите и специални чорапи за бременни, които поддържат кръвообращението и намаляват риска от подуване на краката. Докато сте в седнало положение дръжте предпазния колан закопчан под корема си, тоест на ханша и бедрата.
Пиийте много течности по време на пътуването, особено вода, защото това ще предотврати евентуално дехидратиране заради сухия въздух в кабината.
Кофеинът е силен диуретик, затова е добре да избягвате преди и по време на полета кафето, чая и други тонизиращи напитки.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни