►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Какви мерки трябва да вземем, за да родим здраво бебе?

Бременната постоянно се притеснява за здравето на бебето, което носи и непрекъснато внимава да не го изложи на риск. А някои бъдещи мами толкова се страхуват, че си мислят, че и с най-малкото нещо могат да изложат своето бебче на риск.


Какви мерки трябва да вземем, за да родим здраво бебе?

Какво да правим, ако сме имали рисково поведение

Deteto.info

Не всяко действие афектира върху плода по един и същи начин и във всеки случай. Някои вещества предполагат винаги риск за бебето, други – рядко, в определени случаи пък зависи от количеството, от честотата, от генетичния код на бременната и т.н.
Първото нещо, което ще ви препоръчаме е да не изпадате в паника, а веднага да се консултирате с лекар. Ако се налага си запишете на листче какво точно трябва да говорите, но трябва да сте напълно наясно, че той ще ви зададе конкретни въпроси, на които трябва да му отговаряте бързо и точно, за да може да се реагира своевременно.

Какво трябва да избягвате

Какво трябва да избягвате

Deteto.info

1. Определени храни

 • Месо с неясен произход и качества
 • Сурова и пушена риба – заради вредна и опасна бактерия, която би могло да се съдържа в нея
 • Месото и рибата трябва да консумирате много добре сварени или изпечени
 • Измивайте изключително добре плодовете и зеленчуците, които трябва да консумирте в обилни количества

2. Цигарите
Пушенето може да доведе до тежки усложнения в развитието на бременността като:

 • Спонтанен аборт
 • Генетични малформации при плода
 • Раждане на дете с ниско тегло
 • Според някои изследвания опасността за бебето продължава и след като се роди – при бебетата на майки пушачки (активни или пасивни) има по-голям риск от преждевременна смърт на бебето, риск за развитието на болести, като рак и астма.

При пасивните пушачки има почти същия риск като при активните, поради което бременната трябва на всяка цена да избягва цигарения дим. Ако сте пушачка, трябва да спрете цигарите поне 1 година преди изобщо да забременеете.

3. Непредписани медикаменти
По време на бременността могат да се взимат медикаменти, стига те да бъдат препоръчани и предписани от лекар. Трябва да внимаваме още от момента, в който планираме да забременеем, защото иначе, когато открием, че сме бременни, вече ще са минали цели две гестационни седмици.
В никакъв случай не трябва да прибягваме до самолечение, дори и с най-разпространените и безобидни хапчета за главоболие.

4. Алкохол
Той може много да навреди на вас и на бебето

 • През първите седмици може да предизвика аборт и тежки малформации
 • В по-късен етап – различен тип малформации и забавено умствено развитие

5. Токсични вещества в работата

Трябва да приемате...

Трябва да приемате...

Deteto.info
 • Йод

Той има основно значение за правилното формиране на органите на бебето и развитието на мозъка му. Набавянето на йод става чрез храната и водата, но нашата хранителна диета може да се окаже бедна на този минерал, поради което се препоръчва да се взимат добавки още от самото начало на бременността до края на кърменето.

 • Фолиева киселина

Фолиевата киселина или витамин В9 има много важно значение за правилното формиране на нервната система на бебето. Набавя се чрез зеленчуците със зелени листа, някои плодове, но, за да се предотвратят генетични малформации бременната има нужда от голямо количество фолиева киселина, затова се препоръчва допълнителният й прием под формата на хранителна добавка.

Трябва да внимавате с...

Трябва да внимавате с...

Deteto.info

Козметичните продукти

 • Кремовете за лице – през бременността могат да се използват почти всички кремове, освен тези, които съдържат ретиноидна киселина
 • Антицелулитни – по-добре е да ги оставите за след като родите, защото съдържат вещества, които може да не се отразят добре на плода
 • Избелващи кремове – трябва да избягваме да ги използваме за третиране на големи зони от тялото и особено за корема. В действителност не е доказано, че тези кремове наистина вредят, това е по-скоро превантивна мярка

Някои домашни животни
Ако имате домашна животинка, докато сте бременна, както и когато се роди бебето, трябва да увеличите максимално хигиената, дори да прекалите с нея. Животинката може да стане причина за инфекции, които ще навредят на плода.
Особено трябва да внимавате с котките, защото те могат да бъдат преносители на микроскопичен паразит причиняващ токсоплазмоза. Въпреки че тази инфекция не протича тежко и дори може да не се проявят никакви симптоми на болестта при хора със силна имунна система, тя е опасна за бременните жени, защото е възможно паразитът, причинаващ заболяването, да инфектира плацентата и съответно бебето.
Така че, ако имате котка, можете да я заведете на ветеринар, за да проверите дали не е заразена. Паразитът, който причинява токсоплазмоза, може да предизвика инфекцията ако попадне в тялото на човека, а това става чрез храната. За да се предпазим трябва да измиваме много добре ръцете си след като сме пипали котката, както и нейните принадлежности, трябва да почистваме ежедневно къта, в който спи и се храни.

Радиация (облъчване)

 • Мобилните телефони, микровълновите печки, ултравиолетовите лъчи са радиации с ниска честота и не е напълно доказано, че съществува риск да оказват вредно влияние на развитието на плода
 • Радиографиите предполагат риск за бебето, когато са в големи дози, затова бременната или жена, която прави опити да забременее и й се налага да си прави радиография, трябва да информира лекаря за състоянието си, за да използва възможно най-минимални дози радиация.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни