►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да се възстановя след раждането?

Първите няколко седмици след раждането са доста трудни за новата мама – умората, адаптирането към живота с бебето и научаването да се грижи за него... Много са промените, които стават наведнъж. Но с малко помощ и следвайки няколко прости съвета, ще видите колко бързо ще влезете в своята нова роля и в старата си физическа и психическа форма.


Как да се възстановя след раждането?
Какво можете да очаквате в началото

Какво можете да очаквате в началото

Deteto.info

Периодът на възстановяване след раждането е около 5-6 седмици или първите 40 дни след раждането, които са най-трудни за майката. Това е времето, от което се нуждае новата мама, за да се възстанови физически от бременността и самото раждане.
В първите дни след раждането, настъпват физически промени при майката. През първите 48 часа след раждането областта около перинеума ще бъде доста болезнена, като това ще отшуми с приема на подходящи аналгетици и противовъзпалителни средства, изписани от доктора. Веднага започва възстановяването на матката или възвръщането й в нормалните й размери от преди бременността. По време на това възстановяване жената чувства контракции и има кръвотечение, последното познато като лохии. Лохиите ще променят вида си, цвета и количеството си през първите 20 дни след раждането.
Почти всяка току-що родила жена страда от т.нар. „родилна тъга”, един период с продължителност от около 10 дни, който се характеризира с известна емоционална нестабилност, в който се редуват моменти на плач с други, изпълнени с еуфория. Раздразнителността или чувството за страх, предизвикани от безпокойството, че няма да се справите с майчинството са най-често срещаните симптоми на този период при наскоро родилите мами. В по-голямата част от случаите тази „родилна тъга” отшумява неусетно за няколко дни. Но пък има и случаи, в които симптомите стават по-интензивни и се проточват във времето и майката може да влезе в т.нар. „следродилна депресия”, която може да бъде открита и третирана от специалист.

Съвети, свързани с периода веднага след раждането

Deteto.info

Адаптирането към новото положение след идването на бебето винаги е изпълнено с трудности и вътрешни препятствия, които майката ще превъзмогва все по-лесно с всеки изминал ден. За да се възстановите напълно, трябва да отделяте достатъчно време за почивка, да следвате балансирана и здравословна хранителна диета и да поддържате тонуса си с достатъчно физическа активност.
Храненето ви трябва да бъде с достатъчна хранителна стойност, балансирано и здравословно и особено ако кърмите. В някои случаи и само ако лекарят ви препоръча, могат да се взимат допълнително желязо, калций или някакъв витаминен комплекс.
Ако имате шевове, то притесненията, причинени от тях могат да продължат до две седмици. Не стойте дълго време на крак, не носете прекалено тесни дрехи и носете само памучно бельо. Мийте се два пъти дневно с хладка вода и сапун с неутрално рН, без да докосвате зоната на гениталиите, за да предотвратите инфекции. Наблюдавайте внимателно зоната около перинеума и, ако неразположенията, свързани с нея, не отшумяват и се появи зачервяване и болка, веднага се консултирайте с лекар.
След като минат първите четиридесет дни след раждането, можете да започнете работа по възстановяването на коремната област и перинеума, но само под надзора на специалист.

Упражнения за вкъщи

Упражнения за вкъщи

Deteto.info

Загубата на тегло и възстановяването на мускулния тонус са две различни неща. Вие трябва да започнете първо да правите упражнения за възстановяване на коремните мускули и тези на перинеума, за да се възвърнат към нормалното си състояние. Започването с упражненията веднага след раждането е доста трудно и много често невъзможно поради липсата на време, сили и желание от страна на майката, която все още е изтощена от новата си роля. Затова изчакайте малко време, за да се почувствате по-мотивирани и отпочинали.

прости упражнения - много полезни за вашето адекватно възстановяване

Deteto.info
  • Стягайте и отпускайте много бързо мускула на перинеума. Повторете упражнението пет пъти.
  • Извивайте гръбнака – застанете на четири крака с раздалечени крака и ръце, стегнете задните си части и извийте гръб нагоре, това упражнение помага много за облекчаване на болките в гърба.
  • Докоснете коленете – това упражнение за корем можете да правите поне две седмици след раждането. Легнете и свийте краката си, опитайте се да докоснете с ръце коленете си. Доближете ръцете до коленете си колкото можете повече, като докато се протягате, стягайте коремните мускули и повдигайте глава, бройте до десет и отпуснете.
  • Повдигнете краката – легнете на една страна, подпрете главата си с ръка и уравновесете тялото си като сложите другата си ръка пред себе си, уверете се, че краката ви са в една линия с раменете, след това повдигнете крака си на височината на рамото, бройте до две и отпуснете, повторете няколко пъти и след това направете упражнението и с другия крак.
  • Странични свивания -  застанете на крак с раздалечени крака и с ръце на кръста, бавно се свийте на една страна като в същото време се изпъвате навън, после се върнете в начална позиция и пробвайте на другата страна.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни