►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Емоционални промени за бременната

В по-голямата част от случаите промяната е позитивна, има едно усещане за блаженство, дължащо се на повишаването на ендорфините (хормони, намаляващи болката и депресията).


Емоционални промени за бременната

Според педиатри бременната жена придобива едно усещане за силна връзка със своето дете още от момента, в който разбере, че е бременна и това я кара да чувства задоволство и жизненост.
Така или иначе обаче, бременността е една криза, не само на биологично ниво, но и на психично. Тоест става въпрос за една криза, както емоционална, така и биологична, вследствие на промените, които претърпява тялото на жената, адаптирайки се към бременността и развитието на плода.
През бременността е доста трудно да се контролира този огромен наплив на всякакви противоречиви чувства и емоции.

Най-честите промени

Deteto.info
  • Обикновено повечето бременни жени, в определен момент от бременността си чувстват страх от наличие на генетични малформации у плода. И това се превръща в едно непрекъснато безпокойство, въпреки ехографиите, които прави гинеколога и които потвърждават, че плода се развива нормално и е в перфектно здраве. Това безпокойство няма да изчезне докато бебето не се роди и тя не го види с очите си.
  • Друго безпокойство на майката е страх за неизвестното бъдеще и стабилността на семейното огнище и семейните финанси. И това се случава с почти всяко семейство, бебето още не се е родило, но бъдещите родители вече се безпокоят дали ще успеят да осигурят достатъчно средства за неговото образование и благополучие.
Задачи на семейната двойка

Задачи на семейната двойка

Deteto.info

Да, всъщност и преди, и след като се роди бебето, вие и вашата половинка сте преди всичко двойка, която е избрала да направи семейство. Именно заради това трябва заедно да поемете задълженията у дома, както и да правите взаимни компромиси, за да запазите семейното спокойствие и съответно да осигурите благоприятна среда за развитието на третия член на семейството, който очаквате да се появи.
В този ред на мисли, на мъжете им е доста трудно да разберат вашите „женски работи”, те не могат да влязат в тялото ви, нито пък да изпитат вашите чувства. Но пък от друга страна, вашата половинка, също като вас, е притеснена за бъдещето, за благополучието на своя наследник и за всичко, свързано с него. Бъдещата майка се нуждае от спокойствие и от сигурност, а емоционалните промени, които настъпват с нея трябва да бъдат разбрани и толерирани.

Дейности, които повдигат духа

Дейности, които повдигат духа

Deteto.info
  • Йога – този тип терапии изграждат едно съзнаване на собственото тяло и неговите възможности. Тя подпомага дишането, действа отпускащо и успокояващо. През бременността си, жените са подложени на постоянните съвети, напътствия и мнения на хората и йогата им помага да сложат граници или бариери за защита.
  • Спорт – ако бременната е професионален спортист или е спортувала активно, трябва да продължи да го прави и след като забременее, но в по-леки и допустими граници, разбира се. За една жена, която не е спортувала активно, ежедневните разходки ще имат благотворно влияние на цялостното й състояние през бременността й.
  • Четене – хората понякога казват, че колкото по-малко знаеш за нещо, толкова по-добре, защото няма да очакваш и най-лошото. Но в повечето случаи, за една жена, която е бременна и ще ражда за първи път, има прекалено много неизвестни и тя не знае какво да очаква, затова е добре да се поинтересувате и да си набавите подходящи четива за бременни, за да бъдете подготвени и информирани – книги, списания, подходящи и достоверни материали в интернет и т.н.
  • Ако продължавате да имате непрекъснато негативни мисли и очаквания, чувствате постоянно безпокойство и притеснение, това не е добре за благосъстоянието ви и е хубаво да потърсите вашия гинеколог, както и да се обърнете и към психолог, ако сметнете, че имате нужда.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни