►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Цветовете и детските емоции

Интервю с Ася Михайлова, илюстратор в студио "БуБуБ"


Цветовете и детските емоции

Случайно попаднах в сайта на БуБуБ и бях очарована от красивите стикери и особеното излъчване, което струеше оттам. Поинтересувах се от хората, които правя т невероятните картинки и стигнах до Ася Михайлова. Тя надмина очакванията ми, с разказа за далеч по-сложния свят на цветовете и отражението им върху детските емоции. Оказва се, че цветовете влияя т не само върху настроението, но и върху физическите и физиологични процеси в човешкия организъм . Не е без значение и как съчетаваме цветовете при декорацията на детската стая. С интерес научих, че можете да стимулирате детето в някаква посока като наситите някоя стена от стаята му в определен нюанс. Какво още? Вижте по-надолу.

Разкажете за Вас, за началото или как започнахте да се занимавате с декорация на детски пространства

Deteto.info

Казвам се Ася Михайлова и съм собственик и илюстратор в студио за декорация на детски пространства БуБуБ. Преди всичко искам да благодаря на редакцията на „Инфо гайд за родители” за предоставената възможност да споделя своя опит и знание в областта на декорацията и значението на цветовете в детския интериор, с други родители. Занимавам се с илюстрация, анимация и дизайн от 15 години. Учила съм графичен дизайн, илюстрация в Ню Йорк и анимация в България. Работила съм в анимационни студия, рекламни агенции и издателства в България, Колумбия и Испания. Работила съм в предаването на националната телевизия на Колумбия „Кътчето на приказките” като арт директор и илюстратор. Илюстрирала съм множество издания за деца, включително учебници към Oxford Univ. Press. Автор съм на героите и всички илюстрации в детското образователно списание „Арти” в първата му година. Рисувала съм clipart за Corel Draw, правила съм опаковки на детски сладоледи, шоколади и зърнени закуски и какво ли още не. От всичко, с което съм се занимавала в годините, смело мога да кажа, че „моето нещо” е рисуването за деца! Замисляйки се кога наистина започна всичко с идеята за декорация на детски пространства, май още в гимназията, когато се бях хванала на лятна работа в една детска градина – уж като помощник на учителката, а в крайна сметка цяло лято рисувах по стените на детската градина. По-късно в Богота, Колумбия, участвах в един страхотен проект на общината за разкрасяване на града. С деца от домове за сираци и още няколко колеги художници разкрасихме над 10 стени из целия град. После се появи първата ми дъщеря – Яна и изрисувах цялата бебешка стая. Доброжелателите бяха категорични – „Това” трябва да се „патентова” по някакъв начин! Осем години по-късно с повече опит и по-ясни желания по време на майчинството с втората ми дъщеря, Калина, идеята за БуБуБ изкристализира. Беше станало ясно, че Мечо от стената е много по-важен и интересен от това колко е струвал матракът или с какво покритие е, или че шкафчето има 37 чекмедженца… Картинките се оказаха основно забавление по различни начини в различните етапи на развитие на малкото дете! Освен това бяха бърз, лесен, а когато говорим за стикери и доста „чист” начин за оцветяване на детската стая! И колкото повече приятели – бъдещи или настоящи родители – се обръщаха към мен за съвет или с молба за рисунка на стената, толкова повече знаех, че съм на прав път! Онлайн вариантът (www.bubub-shop.com) на магазин също пасна много добре, както на продукта, така и на моето ежедневие.

Знаем, че цветовете се отразяват много силно върху емоционалното състояние на хората

Deteto.info

При децата е вероятно още по-силно. Какво казват цветовете на детето и как му се отразяват?
Цветовете са природният универсален език. Тяхната съвкупност в нашето обкръжение влияе както на здравето ни,
така и на поведението и настроението ни. И ако за всеки е ясно, че красивата есенна гора, пролетните цветя, морето имат положително въздействие върху психиката ни или че сивото дъждовно небе ни натъжава, то много от нас не си дават сметка, че цветовете от интериора ни влияят също толкова силно и по аналогичен начин. Влиянието на цветовете върху децата е още по-силно, тъй като те са емоционално по-чувствителни и крехки от нас. Накратко за символиката и емоционалния заряд на всеки един цвят, според изследвания и проучвания на психолози и други специалисти в областта:

 • Бял: Символизира радост, мир, чистота и хигиена.
 • Жълт: Хармонизира детето и предизвиква у него радостни чувства. Жълтото е важен цвят за визуалното развитие на пеленачето, а на по-късен етап – и за стимулирането на мисловната дейност. Създава впечатление за топлина и уют. Жълтият е вторият по възприемчивост цвят, веднага след червения, но за разлика от него, задържа вниманието най-дълго. Създава ведро настроение, без да стеснява оптически пространството. Ако не е в комбинация с други цветове, може да доведе до преумора. Изключителното обграждане с наситено жълто, може да предизвика емоционална чупливост, страх, ирационалност.
 • Оранжев: Стимулира физическото благоразположение, чувствителността, желанието за забавление. Това е цветът на приятелството. Заради това, че е производен на жълтото и червеното, реакцията спрямо оранжевото е и физическа, и емоционална.
 • Син: Дълбочина, чистота, доверие, спокойствие и мъдрост е това, което се свързва с този цвят. Влияе успокояващо на нервната система на детето и спомага за добър сън през нощта. Отнася се към цветовете на интроверсията – импулсите, насочени към вътрешния свят. Счита се, че влияе на духовното израстване, защото е свързан с интелигентността, логиката, ефективността, размисъла. Преобладаващият син фон внася усещане за спокойствие, тишина и прохлада.
 • Небесносин: Цветът на свежестта, лекотата и безтегловността. Небесносините оттенъци могат да снемат напрежението в края на деня, но пренасищането с този цвят може да предизвика чувство за хлад и отчуждение.
 • Зелен: Свързва се със здраве, спокойствие, свежест – особено светлите тонове. Подходящ при деца, които са с ниско самочувствие и в депресия. Различните му оттенъци успокояват и отпускат. Зеленото неутрализира действието на останалите цветове, помага на децата да разсеят негативните емоции, внася омиротвореност. Неговото действие е подобно на ефекта от синята цветова гама, но се смята за по-топло и внася спокойствие. Трябва да се има предвид, че в по-голямо количество предизвиква скука и не дава ярки впечатления. Ако с детето се е случила някаква неприятност и е в състояние на стрес, постарайте се да го обградите с оцветени в зелено предмети. Учените твърдят, че това помага при нервни сътресения. Докато за теоретиците зеленото е смесица между основните синьо и жълто, за психолозите то представлява ключов основен цвят, цветът на Аз-а. И по-точно: цветът на волята за оцеляване, инстинкта за самосъхранение. Затова и би трябвало да присъства осезателно в обкръжението на растящото дете. Може да повлияе на развитието и изменението на характера на децата.
 • Червен: Дарява радост, активира и възбужда. Не трябва да присъства прекалено в детската спалня, защото ще възпрепятства спокойния детски сън. Ако детето е много активно, е по-добре да се избягва използването на червения цвят в интериора и допълненията в детската стая. В психологията този цвят се смята за цвят на екстраверсията, т.е. на импулса, обърнат навън, насочен към взаимодействието с обкръжаващия свят. Може да предизвика напрежение, раздразнение, неподчинение, агресия, затова в стресови ситуации, е добре да го заменим с неговата противоположност – синьото.
 • Лилав: Тъмно лилавото е цветът на лукса. Много тъмните му тонове не се препоръчват, тъй като могат да предизвикат чувство на разочарование и тъга при децата. По-светлите нюанси осигуряват спокойна обстановка. Този цвят не бива да доминира. Като умело подбран акцент, може да влезе в сполучливо взаимодействие с другите цветове от интериора. Има подобни свойства на червеното.
 • Виолетов: Символизира духовното съвършенство и чистотата, изобилието и просвещението. Предизвиква чувство за вътрешен покой и хармония. Много добре се съчетава с леки розови и жълти тонове.
 • Розов: Внася физическо спокойствие, топлота, любов, романтика. То въздейства върху вътрешния ни свят. Първите асоциации за този цвят са: нежност, плахост, сладникавост, финес, мекота... Розовото е символ на женствеността, емоционалността, родителската загриженост и оцеляването. Този цвят носи мощен емоционален заряд и прекалено много розово на едно място, води до изтощаване във всякакъв аспект.
 • Земни тонове: Бежово, кафяво и сиво са някои от земните тонове. Това са идеалните цветове за хиперактивни и изпълнени с енергия деца. Те дават спокойствие, топлина и комфорт.

На чисто физическо ниво нюансите имат ли отражение и какво е то

Deteto.info

Реакцията на децата към цветовете е както емоционална, така и физическа. Жълтото влияе благоприятно на възбудените, нервни и неспокойни деца. Този цвят има стимулиращо действие върху умствената дейност.

Оранжевият влияе върху укрепване на имунитета. Светлите нюанси на този цвят имат лек затоплящ ефект. Стимулират физическото благоразположение и апетита. Синият цвят е подходящ за хиперактивните деца, тъй като неутрализира излишната им възбуда. Небесносините оттенъци оказват отпускащо влияние на целия организъм на детето, успокояват, а също така е възможно и да понижат кръвното налягане. Зеленото се свързва със здраве, спокойствие, свежест – особено светлите тонове. Зеленият цвят е пряко свързан с жизнените процеси и растежа. Учените твърдят, че помага при нервни сътресения. Червеното затопля помещенията и успокоява болката. Като цяло светлите тонове повишават тонуса и действат освежаващо, докато тъмните понижават настроението. Ярките, наситени цветове активират организма за кратко време, но след това рязко уморяват.

Цветовете имат ли силата да подпомагат развитието на детето и в каква посока

Deteto.info

Цветовете могат да спомогнат за стимулиране на децата, особено на тези с дефицит на вниманието. С цветовете
децата се учат да изразяват себе си и да разгръщат творческия си потенциал. Жълтият цвят стимулира послушанието и съсредоточеността на децата. Този цвят има стимулиращо действие върху умствената дейност. Оранжевото се явява като много важен цвят в началното общо развитие на детето, тъй като привлича вниманието със силата на червеното и го задържа продължително, като жълтото. Използването му в детските стаи помага на децата по-добре да понесат времето, което ще прекарат сами. Синият цвят влияе на духовното израстване, защото е свързан с интелигентността, логиката, ефективността, размисъла. Оттенъците на синьото пробуждат въображението. Ако искате да обърнете или привлечете вниманието на детето към нещо определено – използвайте син цвят. Зеленият цвят помага за засилване на самочувствието и разпалване на надеждата. Той оказва положително влияние на стремежа им за знания, относно обкръжаващия ги свят и в учебната дейност. Някои нюанси могат да внушат смелост и самоувереност. Но не трябва да се прекалява с употребата му, ако детето е флегматик. Червеното е особено удачен цвят при вяли, апатични и неактивни деца, защото увеличава активността и комуникативността им, подобрява настроението им.

Ето с какви цветове се лекуват някои заболявания или неразположения при децата

Deteto.info
 • анемия – червен цвят
 • разстроен стомах – зелен цвят
 • разстроена нервна система – светлосин цвят
 • силна чувствителност – жълт цвят
 • за физически растеж – зелен цвят
 • против страх – оранжев цвят
 • за спокойствие – син цвят
 • при обезсърчаване – жълт цвят
 • при слаба вяра – син цвят
 • за придобиване на сила – виолетов цвят
 • при неразположение – розов цвят

Как да съчетаваме цветовете в детския интериор

Deteto.info

В полза на нашите деца е да подхождаме с внимание и информираност към подбора на детската цветна среда! Въздействието на един цвят е по-силно в присъствието на други цветове. Те се допълват и подчертават взаимно. В света на цветовете има безброй много хармонични съчетания, но за съжаление и още толкова дисхармонични.
Тъй като цветовете влияят върху настроението, зле подбраните съчетания предизвикват лошо настроение, раздразнителност и гняв. Детската стая е идеалното място да се „развихрим” с цветовете, но все пак ВНИМАНИЕ! Освен арена за игри и забавления, тя е и спалня, а в един по-късен етап и място за учене. Наложително е да изберем правилните цветове, тези които ще са в хармония с децата ни. Смесването на много цветове може да бъде грешка. Идеалният вариант е да изберем основен цвят, който да отговаря на темперамента, чувствителността и разбира се пола на детето ни и да използваме мебели, декоративни елементи, аксесоари и играчки за допълване на цветността. Така детето ни ще се чувства жизнено и активно, но все пак ще може да бъде достатъчно спокойно, че да спи през нощта.Ето няколко основни правила, които могат да ни послужат да избегнем погрешните стъпки: Цветовете най-добре се съчетават по два основни начина: комбинирането на аналогични цветове и съчетаване на
контрастни. Контрастни цветове са цветовете, които се допълват добре взаимно и се намират един срещу друг на цветния кръг. Това са комбинациите като синьо и оранжево, лилаво и жълто, червено и зелено. Аналогични цветове са онези, които се намират в непосредствена близост в цветния кръг. Трите най-основни и добри схеми при декорирането са:

 • Едноцветнa схема – използва се един единствен цвят в различни нюанси. Това може да бъде чист и интересен подход при декорирането. Той е успокояващ и приятен за окото, особено в сини или зелени нюанси.
 • Контрастна цветова схема – използват се контрастни цветове, избирайки точно срещуположния цвят от цветния кръг (като например розово и жълтозелено).
 • Тройна цветова схема – използват се три цвята на еднакво разстояние един от друг в цветния кръг.

Какво представлява БуБуБ

Deteto.info

БуБуБ е място, от където можете да зарадвате детето си с пъстри стикери, изработени от висококачествени и безвредни материали по модерни и съвременни технологии. Те украсяват, забавляват и вдъхновяват ежедневно. Разказват истории, дават идеи и са чудесна компания за Вашето дете! Можете да ги залепите на всяка гладка повърхност и благодарение на специалното защитно покритие, което използваме, да ги почиствате свободно. Предлагаме фризове, метри за измерване на височината на детето, комплекти стикери на любими детски теми, водоустойчиви и стикери за прозорци, стикери-дъска за писане с тебешир и др. Всички БуБуБ рисунки са авторски и са предназначени за деца от 0 до 15-годишна възраст. Опитали сме се да обхванем всички любими детски теми. Можете да намерите картинки за съвсем мънички бебета – принцеси, феи, космически приключения, любими животни, приказки и красиви и забавни буквички, къщи със „странни” обитатели, празнични декорации, виенско колело и ако ние не сме се сетили за нещо то със сигурност ще го нарисуваме специално за вас! Предлагаме цялостно оформление на детски градини, кътове, парти или учебни центрове, както и на лекарски кабинети. Илюстрациите са в избрани от нас цветови комбинации, подходящи за възрастта и пола на детето според темата.

Стикерите, които правите са много различни от масово разпространените

Deteto.info

Как се раждат героите в тях и съзнателен стремеж ли е да избягате от известните персонажи на детските филмчета и книжки?
Идеята ни, освен да „оцветим” света му, е и да му предложим приятел, не Мики Маус, който е приятел на всички деца, а неговият собствен мишок, на който да даде име и да измисли истории. Есента, миналата година, имахме честта да сме част от един прекрасен проект за ремонтиране на детското кардиологично отделение на Националната Кардиологична болница. След като монтирахме стикерите мина една младичка медицинска сестра, която го каза толкова хубаво и точно!: „Ах, колко хубаво стана! Сега остава да ни разкажете приказките!” Точно това искаме! Само че приказките ще ги разказват мама и татко!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни